Het wordt weer opnieuw heet, maar soms hevig onweer

Na een 2-tal koele en natte dagen met zelfs flink noodweer in Karinthië en Stiermarken, is de rust langzaam teruggekeerd in de atmosfeer. Door de komst van een relatief zwak hogedrukgebied kunnen we morgen weer naar het zwembad. Tussen het hogedrukgebiedje en een nieuwe storing in stroomt namelijk warme lucht richting het Noorden.

Morgen starten we de dag met een paar mistbanken, daarbij is het in sommige dalen nog behoorlijk fris. Lokaal is het zelfs onder de 10 graden en de mist lost soms maar moeizaam op. Maar voor het middaguur is de mist overal verdwenen en stijgt de temperatuur in heel Oostenrijk razendsnel. In de middag ontstaan er een paar stapelwolken, waarbij de kans op een bui met onweer het grootst is in Oost-Tirol en Karinthië. Elders droog en meest zonnig bij 29 tot 34 graden. De avond en nacht verloopt nog lang zwoel.

Maandag volgt een nieuwe warme en zelfs hete dag. De dag start zonnig en zonder mist, in Voralberg en Tirol drijven er soms al wat wolkenvelden over. Daarbij trekt de föhn wind net als afgelopen donderdag weer aan, lokaal kan het stormachtig zijn. Elders staat maar weinig wind. Rond het middaguur is het op de meeste plaatsen al ruim 30 graden, maar vanuit Zwitserland en Italië volgt een weersverslechtering. De middag brengt zware onweersbuien die als eerste in Voralberg en Tirol ontstaan en richting Oberösterreich en Stiermarken trekken. Tijdens buien komt het tot wateroverlast, hevig onweer en soms grote hagelstenen.

In de avond en nacht bevinden de zwaarste onweersbuien zich in Nieder- en Oberösterreich. Hier kan het flink gaan spoken, terwijl het juist langs de grens met Slovenië en Hongarije nog lang droog en zwoel blijft. In Westelijk Oostenrijk worden de onweersbuien opgevolgd door nieuwe buien en uiteindelijk regen. Dit is ook de opmaat voor de dinsdag.

De föhn is geëindigd en vanuit het Noorden volgen flinke regenbuien, wellicht met een enkele klap onweer. De middag verloopt in heel Oostenrijk bewolkt en nat. Daarbij temperaturen rond de 20 graden, tijdens regen koeler. Ook woensdag nog veel restwolken en verspreid een laatste bui.

En daarmee lijken we in een patroon te komen met telkens 2 á 3 mooie dagen waarvan de laatste warm is, gevolgd door onweer en een koele natte dag. Want donderdag en vrijdag lijken ook warm en zonnig te verlopen, met rond zaterdag weer nattigheid en lagere temperaturen.

Kortom prima zomerweer, niet meer stabiel en langdurig heet. Maar af en toe ook wat buien en onweer.

Jeroen Elferink

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...