Het wordt wisselvalliger, met regen en onweersbuien

Gisteren kwam een periode met warm en stabiel zomerweer (in april!) ten einde met zware onweersbuien. Naast soms lokaal veel regen, kwam het ook tot windstoten en hagel. En ook de komende tijd blijft Oostenrijk gevoelig voor onweer en regen, maar echt koud wordt het niet. Sterker nog, morgen kan het 30 graden worden.

De situatie van vandaag, de meeste buien hebben Oostenrijk verlaten. Enkel het Zuiden en Oosten kunnen nog een enkele onweersbui krijgen. Verder is het droog en zonnig bij temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Buiten Oostenrijk zien we ten Noorden een duidelijke scheidingslijn liggen tussen de warme en koudere lucht. Op deze scheidingslijn, die later ook over Oostenrijk komt te liggen, ontstaan de komende tijd enkele pittige regen en onweersbuien.

Morgen is het gelukkig nog niet zover. Het is op uitgebreide schaal zonnig en warm, met een west-föhn weet het kwik snel te stijgen naar waarden van 23 tot 28 graden. Opnieuw is de 30 in de lagere dalen mogelijk! Ondanks het warme en zonnig weer staat er wel een stevige wind en in de namiddag en avond zijn er enkele onweersbuien mogelijk.

Donderdag ligt de scheidingslijn precies boven Oostenrijk, overal valt er flink wat regen die soms buiig van karakter is. Desondanks wordt het nog steeds niet echt heel fris, met tussen de buien door temperaturen die soms zwoel zullen aanvoelen. Hogerop is het wel wat killetjes, de sneeuwgrens zakt namelijk richting de 2000 meter en zakt in Voralberg tegen de avond naar 1500 meter. Maar tot een echte kou-uitbraak komt het niet.

In Karinthië en Stiermarken is wateroverlast mogelijk, hier valt tot wel 50mm aan regen. Dat zijn toch al snel 50 emmers water per vierkante meter.

Maar vrijdag is het weer droog of droger. Warme maar vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee wordt Oostenrijk binnen geblazen. Nog wisselvalliger weer is dan het gevolg, maar bij opnieuw stijgende temperaturen. Vrijdag kan het 18 tot 22 graden worden, het weekend tot over de 25 graden. Maar van tijd tot tijd vallen er flinke regen of onweersbuien. De sneeuwgrens blijft hoog voor eind april, zelfs tot op de gletsjers kan het regenen. Kortom april is en blijft warm.

Geniet van de warmte, maar schuil op tijd bij regen of onweer!
Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...