Heter en droger met de dag, en een einde is niet inzicht

Ongekend zomerweer in Oostenrijk, we zitten midden in een periode vol met zon en hitte. En ondertussen begint de bijbehorende droogte ook merkbaar te worden. De problemen zijn weliswaar klein in vergelijking met Nederland, maar ook in Oostenrijk is het droog en blijft het de komende tijd ook droog en heet. Nog geen einde inzicht en het gras begint minder groen te worden

Oostenrijk ligt midden onder een rug van hogedruk, hierdoor stabiele omstandigheden. De kans op zelfs een onweersbui is eerder de uitzondering dan regel. Komende tijd zien we hier weinig verandering in, een echt einde is niet inzicht.

Morgen op de meeste plaatsen van zonsopkomst tot ondergang zonnig. Daarbij een paar onschuldige stapelwolken, en een snel stijgende kwik. 31 tot 37 graden, de 37 in Tirol. Aan het einde van de dag kan er in Zuidelijk Oostenrijk een zeer lokale onweersbui vallen (25% procent kans). De nacht verloopt zwoel met op veel plaatsen nog lang waarden boven de 20 graden.

Donderdag is de lucht iets vochtiger en onstabieler van doorsnee. Hierdoor kan de warme lucht sneller condenseren en zullen we in de middag ook meer stapelwolken zien. De kans dat deze stapelwolken doorgroeien tot onweersbui is vrij groot. Daarbij opnieuw temperaturen van 28 tot 36 graden. Tijdens onweer is er kans op hagel, windstoten en veel water.

Na donderdag zien we de buienkansen weer wat afnemen, de lucht wordt stabieler en droger. Wel is het in de Alpen een tikje minder heet. In Oost-Oostenrijk zien we daar in tegen juist verder oplopende temperaturen. En ook al zijn er modelberekeningen die een langzaam einde laten zien rond 10 augustus, over het algemeen lijkt er nog geen echt einde te komen aan de hitte en droogte.

Smeer je goed in!
Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...