Hevig noodweer teistert Burgenland

Het is momenteel noodweer in delen van Oostenrijk. Terwijl ze in Saalbach nog bezig zijn het puin te ruimen was het vanmiddag de beurt aan het Burgenland. Ook in delen van Stiermarken hadden ze helaas te maken met flink noodweer.

Op het overtrekkende koufront ontstonden talloze felle onweersbuien, soms met hagel en windstoten. Doordat de buien maar langzaam trokken kon er in korte tijd veel regenwater naar beneden komen. In Furstenfeld zitten tot op dit moment nog 7.000 huishoudens zonder stroom. Door een blikseminslag ging daar een transformatenhuisje de lucht in.

Oberpullendorf liep vanmiddag volledig onder water (bron: ORF Burgenland)


Ook in Piringsdorf kwam het met bakken naar beneden. (foto: Michelle Hahn)

Doordat dit deel van Oostenrijk tot nog vanmorgen te maken had met droogte, kon de grond de grote hoeveelheden water niet aan. Het is daarom ook dat het water een vieze bruinige kleur kreeg, de ondergrond was namelijk erg stoffig geworden. Vooral leem en keileem worden dan snel opgenomen door het water.

Noodweer in Piringsdorf

Beek in Steinberg treedt buiten haar oevers (foto: Nina Tranegger)

Ook vanuit de ruimte waren de buien (als ronde witte pannekoeken) goed te zien. Zie trouwens ook het onweer boven de Italiaanse Apennijnen (bron: NASA)

Het noodweer was ook goed zichtbaar vanuit de ruimte, niet alleen in Oostenrijk kwam het tot noodweer. Ook in Italie, Slovenie en Hongarije kwam het tot flinke onweerscomplexen. Sommige complexen groeide uit tot Amerikaanse supercellen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden of doden gevallen.

(Bron: Rupert Hausser-youtube)

Morgen krijgen we helaas nog meer regenwater, al lijkt het Burgenland wel grotendeels bespaard te blijven. Opnieuw gaat het tot wateroverlast (maar ook sneeuw!) komen. Lees alle details daarover in het nieuwste weerbericht.

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht