Hintereisferner gletsjer Ötztal smolt meer dan ooit

Ötztal Hintereisferner

Hintereisferner 23 augustus 2022 foto @https://www.foto-webcam.eu/

Hintereisferner gletsjer Ötztal smolt meer dan ooit

Volgens gegevens van de Universiteit van Innsbruck heeft de Ötztal Hintereisferner meer massa verloren dan ooit tevoren. Volgens wetenschapper Rainer Prinz zal over tien tot twintig jaar nog maar de helft van de gletsjer over zijn.

“Over tien tot twintig jaar zal nog maar de helft van de Hintereisferner over zijn”: de woorden van de Tiroolse gletsjeronderzoeker Rainer Prinz zijn alarmerend. De ijzige reus wordt al meer dan 100 jaar nauwlettend geobserveerd in het bovenste gedeelte van het  Ötztal en sinds 1952 zijn er ononderbroken gegevens over zijn massabalans. Maar nooit eerder is de gletsjer in één zomer zo enorm gekrompen als dit jaar.

Volgens gegevens van de Universiteit van Innsbruck kostte een bijzonder ongunstige mix van een winter met weinig sneeuw en een hete zomer de gletsjer vijf procent van zijn totale volume – een smeltrecord. “Dat komt overeen met bijna 20 miljoen kubieke meter water, ongeveer evenveel als de stad Innsbruck in 20 maanden aan drinkwater verbruikt”, zegt Prinz.

Al aan het begin van de zomer was te voorzien dat de Hintereisferner afstevent op een negatieve massabalans. “In de wintermaanden is er gemiddeld maar twee meter sneeuw gevallen, normaal gesproken is dat er minimaal drie. In juni, juli en augustus werden in dit gebied ook de op één na hoogste temperaturen ooit gemeten”, zegt de wetenschapper van het Institute of Atmospheric and Cryosphere Sciences. Door de verwoestende combinatie werd het vorige negatieve record uit 2003 al op 25 augustus van dit jaar overtroffen – hoeveel precies hangt volgens de Universiteit van Innsbruck af van de hoeveelheid ijs die ook nog in de herfst zou gaan smelten. .

Ötztal Hintereisferner

Ötztal Hintereisferner 8 oktober 2021, laten we hopen dat het er ook zo weer uitzien begin oktober 2022! foto @https://www.foto-webcam.eu/

De onderzoekers maken zich in ieder geval grote zorgen over de toekomst, omdat de ontwikkelingen “buiten de normale fluctuatiebereiken vallen”. Zelfs als in de toekomst niet elke zomer zal zijn zoals die van dit jaar, zijn er duidelijke tekenen van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. “De gevolgen van onze uitstoot van broeikasgassen raken ons nu al hard”, zegt Prinz.

Op de universiteit werkt een team onder leiding van Lilian Schuster en Fabien Maussion momenteel aan de verdere ontwikkeling van het Open Global Glacier Model OGGM, een open toegankelijk model om gletsjerontwikkeling te simuleren. Het bleek dat een jaarlijks volumeverlies van vijf procent steeds vaker voorkomt. Concreet betekent dit volgens Prinz dat over tien tot twintig jaar nog maar de helft van de Ötztaler Hintereisferner over is.

Of dit ook echt zo is, we gaan het zien. Iemand voorspelde ook dat de noordpool ook gesmolten zou zijn in een x aantal jaren. Gelukkig is dat ook niet de waarheid geworden. Wat wel een waarheid is …is de gletsjersmelt van de afgelopen zomer die is dus echt fors te noemen.

Ötztal Hintereisferner

Ötztal Hintereisferner 19 december 2021  foto @https://www.foto-webcam.eu/

Bron: Tiroler Tageszeitung

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht