Extreme hitte, Costa del Tirol?

Na een wisselvallig weekend is een hogedrukgebied boven Scaninavie aanzet. Dit systeem tezamen met lagedrukgebieden op de oceaan zorgen voor de komst van zéér hete lucht in Oostenrijk. Vandaag is de eerste dag van een lange reeks dat we in deze zeer warme luchtsoort liggen. Daarom dopen we de deelstaat Tirol tijdelijk in Costa del Tirol.

Vandaag zien we in oa Karinthië deze ochtend nog een laatste regenbui. Het is een nawee van het wisselvallige weekend. Aan de noordkant kan door een inversie ook nog lange tijd mist en nevel in enkele dalen hangen. Zowel de nevel als laatste buitjes zullen deze ochtend snel oplossen. Wat volgt is een zonnige middag met hooguit wat dunne sluierwolken. Het warmst wordt het in Tirol met 32 graden, elders 28 tot 31 graden. Op 2000 meter is het 18 graden in de schaduw.

Morgen start de dag direct zonnig en de temperatuur stijgt razendsnel. Het heetst wordt het in het westen met 36 of lokaal 37 graden. Elders is het met 32 tot 34 graden ook zeer zeker niet koud. Gelukkig is de luchtvochtigheid relatief laag waardoor de hitte wat makkelijker te verdragen valt. Maar blijf tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon! De zon staat dan haast loodrecht aan de hemel, en met een UV index van bijna 10 in de bergen kan je huid in 10 minuten verbranden. Drink ook voldoende water!

Woensdag volgt meer van het zelfde, alleen dan nog véél heter. Op 1500 meter (kaart hierboven, 850hpa vlak) zien we temperaturen tussen de 24 en 27 graden. Dat zijn uniek hoge waarde’s. Voor de grondtemperatuur in de lagere dalen zoals het Inntal mag hier op zonnige dagen 10 tot 13 graden bijgeteld worden. Dan komen we op waarde’s die eeuwenoude records kunnen verbreken. Of dit gaat gebeuren betwijfel ik op dit moment nog. Er staat namelijk geen föhn. Deze is echt nodig voor records in oa Tirol. Sterker nog het is nagenoeg windstil. Nog altijd kan het lokaal 38 graden worden. Of we de magische 39 of 40 gaan halen volgen we op de voet.

De dagen die volgen zijn een tikje minder heet. Maar met veel zon houdt de hittegolf stand. Dagelijks liggen de temperaturen tussen de 30 en 35 graden!

Jeroen Elferink

Golf club Hohe Tauern

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...