Hitte en zon, in het weekend een dip

Hitte en zon, in het weekend een dip

1040_lm
De Grossglockner-hochalpestrasse vanmorgen, het is weer prachtig weer in Oostenrijk. Op een enkel onschuldig stapelwolkje na, is het zonovergoten. En morgen en overmorgen blijft dit ook zo. Daarbij temperaturen rond de 30 graden, donderdag kon het lokaal 35 graden worden. Maar vanaf donderdag stijgen de onweerskansen flink.

prec_16071906_16071900
Want niet enkel in Oostenrijk is het heet de komende dagen. In heel centraal en west Europa heeft men te maken met zomerwarmte. In deze warmte ontstaat woensdag boven Frankrijk een gebied met onweersbuien (zogeheten thermische laag). Deze trekt langzaam richting Oostenrijk. Donderdag merken vooral Voralberg en West-Tirol dit. Hier kan het in de namiddag al flink onweren. Tijdens buien kan het tot hagel en wateroverlast komen.

Alpen Reizen

Meer onweer staat gepland voor de vrijdag. Vrijwel heel Oostenrijk krijgt dan wel te maken met een paar flinke buien, gevolgd door een tijdelijke afkoeling. In de ochtend vallen de eerste buien al in het Westen, maar al snel ontstaan smiddags in heel Oostenrijk flinke onweersbuien. Als laatste vallen de buien in Oost-Oostenrijk, hier is de vrijdag dan ook nog een top zomerdag.

Tijdens het buien komt het tot hagel, zware windstoten, wateroverlast en soms veel onweer.

verwachting19juli

Helaas blijft de storing in het weekend in de buurt van Oostenrijk. Hierdoor ontstaan vooral op de zaterdag, maar ook op de zondag, talloze buien verspreid over Oostenrijk. Doordat er weinig wind staat blijven de buien vaak lang hangen op dezelfde plek. Hierdoor kan het van dal tot dal sterk variëren hoe het weerbeeld is. Op sommige plekken blijft het de hele dag plenzen, terwijl 1 dal verderop het een prima zomerdag is. De middagtemperaturen zaken iets terug naar waarde’s rond de 25 graden.

Na het weekend wordt de atmosfeer stabieler. De lucht is nog altijd warm van origine, met veel zon kan het maandag alweer 30 graden worden.

Fijne vakantie !
Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×