Na de hitte volgen buien

Na de hitte volgen buien

Gisteren bereikte de tropische hitte uitbraak in Oostenrijk haar hoogtepunt. In de stad Salzburg liep het kwik op naar 31 graden! Ook elders, met name in de gelijknamige deelstaat werd de magische grens van 30 graden gepasseerd. Ook vandaag kan het lokaal nog net 30 graden worden in het oosten, maar vanuit het westen nadert een storing. In Vorarlberg en Tirol vallen deze ochtend al de eerste lichte buien en betrekt de lucht langzaam, hier stijgt het kwik in de ochtend nog naar 18 tot 25 graden. In de middag raakt het vrijwel volledig bewolkt hier, ook aan de zuidkant volgt in de loop van de dag meer bewolking. Uiteindelijk volgen regenbuien in het westen, maar de kans op onweer is niet al te groot. Daarvoor zit er bij nader inzien toch te weinig energie in de lucht.

Vanavond trekt de storing oostwaarts en op het uiterste noordoosten na gaat het overal langere tijd regenen. Met name in Karinthië en Stiermarken is een klap onweer mogelijk. Daarbij zakt de sneeuwgrens in het westen naar de 2000 meter.

Verwachting voor morgen, woensdag

Morgen ligt de storing stationair over Oostenrijk en door stuwing van de bergen wordt alle vocht als een vaatdoek uit de wolken gewrongen. Rondom de hoofdkam valt vooral tijdens de ochtend stevige regen waarbij er 15 tot 20mm regen kan vallen. Goed voor de natuur! Opnieuw is het in het uiterste oosten tegen de Hongaarse en Slowaakse grens droger met zelfs wat zon. Maar in 90% van Oostenrijk verloopt morgen de dag bewolkt en vooral in de ochtend regenachtig. In de middag wordt het voorzichtig droger en stijgt de temperatuur naar 12 graden in Vorarlberg, 15 in regio Klagenfurt tot nog 18 in het drogere oosten.

Donderdag wordt het front teruggeduwd naar het westen en activeert vooral boven Bayern. Aangrenzende regio’s krijgen opnieuw een kletsnatte dag bij opnieuw een sneeuwgrens die rond de 2000 meter ligt. Tijdens de middag trekt het front verder Duitsland in maar ontstaan juist verspreid enkele buien. Bij 12 tot 15 graden is het eventjes aan de koele kant.

Vrijdag start de dag juist met uitbundige zonneschijn maar de lucht blijft onstabiel. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken en vooral in berggebieden enkele buien. Het is weer wat milder en met weinig wind zelfs wat broeierig met 17 tot 22 graden. De dagen die volgen laten weinig verandering zien in het weerbeeld.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...