1e Hittegolf van 2019 binnen

Vandaag hebben we een tijdelijk dipje in het mooie zomerweer. Maar gisteren werd het nog op uitgebreide schaal tropisch heet. Hierdoor is de 1e officiële hittegolf van 2019 binnen. De primeur was weggelegd voor Innsbruck en Salzburg.

Voor een hittegolf hebben we minstens 5 dagen op rij nodig met minimaal 25 graden, waarbij het op 3 dagen minimaal 30 graden is. Aan deze criteria voldeden zowel Innsbruck als Salzburg het eerste dit jaar. Overigens zijn hittegolven in Oostenrijk normaler als in Nederland. In Nederland hebben we gemiddeld 1 hittegolf in de 3 jaar, in Oostenrijk is het wel iedere zomer raak. Soms tot wel 4 of 5 hittegolven in 1 zomer! Ook duren ze hier aanzienlijk langer, dat is een groot verschil met Nederland.

Vandaag hebben we wel te maken met een dipje in het zomerweer, flinke onweersbuien zorgen namelijk voor een afkoeling. Deze ochtend is het al bewolkt in het westen, waar de temperatuur ook amper zal stijgen. Het is nog de vraag of we blijven voldoen aan een hittegolf in Innsbruck en Salzburg (we hebben hier minimaal 25 graden nodig). Richting het oosten en het zuiden is het nog langer zonnig en hier kan de temperatuur nog flink stijgen. Vanmiddag ontstaan hier flinke onweersbuien met hagel en windstoten. Ook is er kans op hoosvorming en schade.

Komende avond en nacht trekken de onweersbuien weg naar Hongarije en Slowakije. Het wordt helder en de luchtdruk stijgt weer.

De luchtdrukstijging kondigt een mooiere en zomerse vrijdag aan. Morgen is het namelijk een stuk stabieler en de lucht droger. Het wordt flink zonnig en de temperatuur kan weer de tropische waarde van 30 graden halen.

Het weekend brengt aanhoudende zomerse condities. Zaterdag opnieuw vele onweersbuien maar zondag volgt een stabiele en zonnige dag. Temperaturen tussen de 24 en 31 graden.

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...