Hittegolf met ruim 35 graden

Hittegolf met lokaal 35 graden

We zitten momenteel midden in een hittegolf in Oostenrijk. Gisteren steeg de temperatuur al op veel plaatsen in Tirol en het Salzburgerland naar de magische 30 graden. Vandaag lukt dat op meer plaatsen.

Op 1500 meter hoogte is het vanmiddag aangenaam met 16 tot 21 graden

Vandaag is er na een aangenaam frisse start, op sommige plaatsen is het slechts 10 tot 14 graden, opnieuw veel ruimte voor de zon. Eventuele mist of nevel lossen in rap tempo op. De temperatuur stijgt snel en al snel is het voor het middaguur overal warmer dan 25 graden. Uiteindelijk wordt het 27 tot 32 graden, de hoogste temperaturen in het westen. Tijdens de middag ontstaan enkele vriendelijke stapelwolken maar vrijwel nergens zullen deze tot buien uitgroeien. Uitzondering hierop vormt Oost-Tirol, hier kan vanuit de Italiaanse Dolomieten in de namiddag een lokale onweersbui binnentrekken. Daarbij is kans op wat hagel of lokale wateroverlast.


Morgen volgt min of meer een herhaling, al zullen er wat makkelijk meer wolkenvelden vormen. Het blijft overal droog en met 27 tot 32 graden is het opnieuw warm. Donderdag wordt het heet en nadert de hittegolf een eerste climax, het zou zomaar lokaal eens 35 graden kunnen worden. Verkoeling is dus geen straf!


Een volgende climax nadert tijdens het weekend als de aangevoerde lucht ronduit heet wordt! Vanuit Afrika bereikt zeer hete lucht het Alpenland, ondanks een toenemende kans op onweer wordt het 33 tot 36 graden. Lokaal kan het nog iets warmer worden. Na het weekend stijgt de kans verder op onweer en lijkt het ook minder heet te worden. Koud wordt het zeker niet want de officiële hittegolf (dagelijks boven de 25 graden) blijft vooralsnog aanhouden.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Mesnerwirt Westendorf

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...