Hittegolf: op naar de 40 graden…

Het was de afgelopen week al prachtig zomerweer in Oostenrijk met geregeld veel zon en temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Soms viel er ook een onweersbui maar gisteren bleef het nagenoeg overal droog. Zo ook in Brixen im Thale (foto hierboven). Maar we staan op de vooravond van een lange en bijzonder hete hittegolf, vergelijkbaar aan die van eind juni. De kans op nieuwe temperatuurrecords is groot. Maar ook krijgen we later vandaag en morgen nog te maken met forse onweersbuien.

Deze ochtend is het in ieder geval stralend weer met veel zon en snel oplopende temperaturen. Hoogstens trekken er een paar sluierwolken over die de zon slechts korte tijd fletser maakt. Tegen het eind van de ochtend is de temperatuur al gestegen naar 27 tot 31 graden.

Vanmiddag stijgt de temperatuur verder en op uitgebreide schaal wordt het 30 graden of meer. Warmtespots zijn Salzburg en Wenen met 33 of 34 graden. Maar ook ontstaan er vanmiddag stapelwolken welke in het westen zullen uitgroeien tot onweersbuien. In de tweede middaghelft volgen dan ook onweersbuien in onder andere Vorarlberg, Tirol, Karinthie en het Salzburgerland. Dit kunnen lokaal heftige buien worden met veel onweer en hagelstenen ter grootte van golfballen. Het blijft een kat en muis spel waar de buien precies zullen ontstaan. Hou daarom de radar’s en de lucht goed in de gaten. Het kan mee of tegenvallen. Elders verloopt de namiddag en avond zwoel en heet.

Morgen volgt een relatief slechte dag met een zéér onstabiele lucht. Al in de ochtend vallen er in oa Tirol en het Salzburgerland buien, soms met onweer en hagel. In de middag activeren deze buien flink en kan het in heel Oostenrijk flink onweren. Vanuit het westen volgen ook nieuwe opklaringen. Het wordt zwoel met 26 tot 31 graden.

Vanaf maandag volgt stabiel zomerweer met extreem hoge temperaturen. Door de komst van een luchtdrukblokkade boven Scandinavië en een begeleidend lagedrukgebied op de Oceaan kan subtropische lucht vanuit Afrika Oostenrijk bereiken. En het wordt echt uitgesproken heet. De situatie laat denken aan die van eind juni.

Momenteel zie ik niet het nut om dagelijks de details te bespreken aangezien het dagelijks copy-+paste wordt. Maandag zijn nog eventjes meer stapelwolken mogelijk, verder is het stabiel en heet zomerweer. Medio komende week wordt het 34 tot 38 graden. Het all time record van ruim 41 graden gaan we niet evenaren, maar een lokale 40 graden wellicht wel. Pas tijdens het weekend kan het koeler worden en neemt de kans op een onweersbui toe.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

CampingWelt Grote banner

 

Logo Das Resort Brixen 1200 400

Logo Das Christine Appartement

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...