Hittegolf bereikt climax met snoeihitte

Morgen en overmorgen bereikt de hittegolf zijn climax in Oostenrijk. Met snoeihitte en lokaal 38 graden wordt het flink zweten. Gelukkig is het vandaag iets minder extreem heet.
Vandaag zien we dat aan de flanken van een serie lagedrukgebieden al hete lucht richting centraal Europa wordt getransporteerd. Maar Oostenrijk heeft vandaag nog te maken met de naweeën van een koufrontje. Hierdoor zien we vandaag nog aardig wat wolkenvelden verspreid over Oostenrijk, vanmiddag lossen de meeste op. Het wordt vandaag 28 tot 32 graden, zeker niet koud. Maar nog niks met wat we verwachten.

Morgen is het flink zonnig en heet. Het wordt een perfecte dag voor het zwembad of een wandeling hoog in de bergen. Let wel op want er liggen nog veel sneeuwresten. Hierboven zien we bijvoorbeeld de 1900 meter hoge Gampenkogel waar nog altijd sneeuw ligt. Dat is ronduit uniek half juni. De zon staat ondertussen op zijn hoogst van het hele jaar. Denk daarom ook aan het insmeren van de huid. De UV index kan in de bergen gemakkelijk boven de 9 oplopen. Dan is slechts 10 minuten voldoende voor een verbrande huid. Middagtemperatuur ligt in de dalen op 34 tot 36 graden. Het is tevens de warmste dag in de westelijke alpen met op 1500 meter 27 graden in de schaduw! Ronduit uniek op die hoogte.

Zaterdag volgt de climax van de hittegolf. Het wordt in de oostelijke dalen lokaal 38 graden! In de west Alpen iets minder heet. Met nadruk op iets minder want met 32 graden is het zeker niet koud. Op 1500 meter wordt het in de schaduw ongeveer 21 graden, minder heet dan de vrijdag. Dit verraad ook de onstabiliteit in de lucht. Want op hoogte is de lucht relatief flink kouder. In de middag en namiddag zullen er vanuit het westen flinke onweersbuien ontstaan. Hierbij is echt alles mogelijk met hagel, windstoten en wateroverlast.

Zondag voelt een minimale afkoeling, toch is het nog altijd warm genoeg dat de hittegolf aanhoudt. Verspreid over de dag vallen er in de Alpen zware onweersbuien. Droog blijft het in het oosten. Ook na zondag houdt de hittegolf aan, al is het niet meer extreem heet.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht