Hittegolf komt langzaam ten einde

Komende week zal aan de noordkant steeds vaker naast zonneschijn dit het weerbeeld worden

Hittegolf komt langzaam ten einde
Langzaam maar zeker komt het eind van de hittegolf inzicht, vandaag nog niet want vrijwel overal komt de temperatuur nog boven de 25 graden uit. Zolang dit het geval blijft, duurt de hittegolf officieel gezien nog voort. Maar vanuit het westen neemt de druk door buien toe. Vandaag valt het eigenlijk nog wel mee, al zullen er zeker in Vorarlberg enkele regenbuien tot ontwikkeling komen. Met zon en wolkenvelden loopt de temperatuur op naar 25 graden in het westen, 28 in het centrale deel tot nog een tropische 33 graden in het zuidoosten. Vooral in Stiermarken schijnt de zon de hele dag uitbundig, wel is het door de hoge luchtvochtigheid vrij benauwd. Overigens hoe oostelijker een bui tot ontwikkeling komt, hoe heftiger deze kan uitpakken (meer warmte = meer energie).


Morgen stijgt de kans op onweersbuien verder, na een droge en vrij zonnige start ontstaan in de loop van de dag stapelwolken. Alleen in Karinthië en Stiermarken stijgt het kwik nog naar de 30 graden, elders is het met 23 tot 28 graden een fractie koeler. In Vorarlberg eindigt de hittegolf officieel, hier blijft het kwik onder de 25 graden. In Tirol en Salzburg is het afhankelijk per dal en de hoeveelheid zonneschijn, de hoofdstad blijft het warmst met nog 26 graden. Tijdens de middag zijn er ten noorden van de hoofdkam enkele stevige regen- en onweersbuien mogelijk.


Vrijdag stroomt vanuit het noorden duidelijk koelere lucht Oostenrijk binnen. De hele dag zijn er buien in Vorarlberg, Tirol en Salzburg, met steeds minder ruimte voor de zon. Tussen de buien door stijgt de temperatuur nog naar 21 of 22 graden maar tijdens regen is het koeler. Ook de aantrekkende noordenwind maakt het gevoelsmatiger frisser. Op 1500 meter is het een graad of 7. Richting de zuidoostkant is dit de laatste dag van de hittegolf, voor de koelere lucht uit wordt het in het Burgenland nog lokaal 30 graden. Uiteindelijk volgt in de middag ook hier koelere lucht.


Tijdens het weekend is het overal even gedaan met het mooie weer. Het is koel en als we de berekeningen van het europees model mogen geloven ook nog eens nat! Daarbij zakt de sneeuwgrens, mits een koudeputje goed wordt afgvuurd op de Alpen, tijdelijk naar 1900 meter.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Grittlmühle grote afsluitbanner

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...