Hittegolf eindigt met veel regen en dalende sneeuwgrens…

Hittegolf eindigt met veel regen en dalende sneeuwgrens…

Helaas, het hing al een beetje in de lucht, maar de hitte wordt nu toch echt definitief verdreven richting het Oosten. We zullen ons moeten opmaken voor enkele zeer natte en koele dagen waarbij het zelfs op de hogere gelegen delen wit gaat worden…

Naamloos

De boosdoener is een stevig lagedrukgebied met momenteel de kern boven Nederland.  Het koufront heeft het Westen van Oostenrijk al reeds bereikt en hier vallen enkele (lokale) zware onweersbuien.  Vanavond komen we in de koelere lucht terecht maar is het nog droog.  Maar een volgend koufront, met nog koudere lucht, ligt al klaar boven Frankrijk.

Naamloos2

Dit front bereikt morgenochtend de volledige noordkant van de Oostenrijkse Alpen. Van Voralberg tot in Niederösterreich gaat het de hele dag flink doorregen. Hier draait de wind van Zuidwest naar Noord en zeer koude poollucht bereikt dit deel van Oostenrijk. In de loop van de dag zakt hierdoor de sneeuwgrens van 4000m naar 2500 en uiteindelijk 1800 meter ! De bergtoppen hierboven gaan wit worden. Er kan 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen.

In het Zuiden, vooral aan de grens met Hongarije, is de lucht nog warmer. Hier starten we de dag nog droog en mild, 20 tot 24 graden. In de middag volgen hier zware onweersbuien en ook forse afkoeling met temperaturen onder de 20 graden.

t700_17072506_17072300

Dinsdag bevinden we ons in de koudste lucht. Op 3000 meter hoogte is het van West naar Oost -4C tot -0C. Het koudst in Voralberg waar de vorstgrens ook overdag rond de 2300 meter ligt. Hierboven blijft het winters met sneeuwbuien. In de dalen vallen er van tijd tot tijd regenbuien, overal wordt de 20 graden niet meer gehaald. Op 1000 meter ligt de middagtemperatuur rond de 13 graden. In de avond volgt in het Westen een nieuw intensief neerslaggebied, hierbij kan de sneeuwvalgrens tijdelijk wegzakken naar 1600 meter !

Ook woensdag is het nog koel.  De vorstgrens ligt overdagnog altijd op een te lage 2400 meter. Er valt in het Westen en Noorden van tijd tijd regen en boven de 2000 meter sneeuw. In oa Tirol kan er boven deze hoogte nog eens 10 tot 20cm bijvallen. In de dalen is bewolkt en druilerig. Nergens wordt de 20 graden gehaald.   Richting het Oosten droger en zonniger, hier nip 20 graden.

Comeback van de zomer

Naamloos23

Het koude en herfstige weer houdt gelukkig niet lang aan. Vanaf donderdag snoert een nieuw hogedrukgebied de koudestroming af en kunnen we meer en meer genieten van steeds zonnigere en warmer wordende dagen. Wellicht de start van een nieuwe hittegolf.

MS_1348_ens

Kijkend naar de 850hpa pluim (temp op 1500m komende 15 dagen) liegen de kansen er iig niet om.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...