Hittegolf eindigt vrijdag, daarna herfst met wateroverlast

Hittegolf eindigt vrijdag, daarna herfst met wateroverlast

hoogtemp
Het is ronduit heet in Oostenrijk, de ene na de andere temperatuurrecord wordt verbroken momenteel. En ook in eigen land is het nu ronduit heet. En vooral zowel Oostenrijk als Nederland blijft het warme weer nog tot vrijdag.

prec_16091618_16091300

Maar vanaf vrijdag gaat er iets veranderen in het stromingspatroon. Het hogedrukgebied dat eerst boven centraal Europa lag is weggeschoven richting noord Scandinavië. En de weg is weer vrij voor storingen vanaf de Oceaan. In Nederland merken we dit door meer bewolking en temperaturen die terug zaken naar normale waarden voor september. Maar voor Oostenrijk staat een heftig weer-weekend gepland.

Vrijdag start de dag op de meest plekken in Oostenrijk bewolkt, het is al een verkondiging van het slechtere weer dat komt. Het warmt ook niet meer zo hard op, hooguit 22 tot 25 graden. In de middag ontstaan dan snel felle buien verspreid over het land. Vooral in Oost-Oostenrijk kan het daarbij soms flink onweren. In de avond intensiveert de regen in Noord-Oostenrijk

rsum_16092000_16091300
En daarbij is de toon gezet voor het weekend. Op beide dagen regent het flink in heel het land. Alleen Stiermarken en Karinthië blijven deels gespaard. Maar aan de Alpen noordkant kan het tot wateroverlast komen. Er valt meer dan 70 liter per vierkante meter. Hou de lokale berichtgeving goed in de gaten ! Daarbij is het flink afgekoeld, nergens wordt de 20 graden meer gehaald.

hgt0_16091806_16091300
Zondagochtend koelt het zelfs even zodanig af dat het boven de 1800 meter eventjes tijdelijk wit gaat worden. En dat is goed nieuws voor de Gletsjers ! Want boven de 2800 meter valt het hele weekend lang de neerslag in de vorm van sneeuw. Op oa Kaprun maar ook Hintertux kan er best wel eens tot 40 of 50cm sneeuw vallen.

5dagen

Gelukkig blijft het niet lang slecht, na het weekend knapt het weer weer langzaam op. Maar het extreme hoogzomerse weer zijn we kwijt.

Geniet nog even van de warmte,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht