Hittegolf houdt Oostenrijk in een houdgreep

Het is al een tijdje erg heet met een hittegolf in Oostenrijk, afgelopen nacht nog sneuvelden diverse warmterecords. In de hoofdstad Wenen kwam het kwik niet onder de 27,5 graden uit. En dat is nog nooit gebeurd want het oude record lag op 26,9 graden.

De hitte is afkomstig uit Afrika en beweegt zich, gestuwd door lagedrukgebieden op de ocaan, om Spanje heen richting Oostenrijk. Toch ligt de grens met koelere lucht behoorlijk dichtbij waardoor er dagelijks vooral in het Westen enkele zware onweersbuien mogelijk zijn.

Dit was vandaag ook het geval, rond 15:00 uur trok er een prachtige onweersbui door het Brixental. De bui was niet enorm extreem, wel waren er flinke onweersontladingen en trok de wind flink aan. Ook elders ontstonden er flinke onweersbuien met lokaal hagel en wateroverlast. Desondanks nog altijd heet met tussen de buien door 29 tot 36 graden !

Komende avond en nacht lossen de onweersbuien langzaam op en is het vrijwel overal helder. De föhn trekt opnieuw aan en in de Noordelijke dalen blijft het opnieuw warm met minimum temperaturen van 20 tot 24 graden. Elders iets koeler, 18 of 19 graden.

Morgen start de dag opnieuw zonnig. De temperatuur klimt razendsnel en voor het middaguur wordt het op de meeste plekken alweer 30 graden. Richting het Oosten wordt het het warmst met een graad of 36 a 37. Lokaal oplopend tot 39. Het all-time warmterecord van 2013 met 40,6 graden zullen we nagenoeg net niet halen.

In het Westen neemt de kans op zware onweersbuien in de middag toe. Exacte locatie van de buien is helaas moeilijk te voorspellen, de grootste kans ligt i.i.g. rondom de hoofdkam. Houdt de lokale berichtgeving, radars en lucht in de gaten ! Snel opbollende stapelwolken zijn dingen waar je op moet letten.

Zowel vrijdag als zaterdag is het kopieer en plak weer. De scheiding met koelere lucht ligt tegen Oostenrijk aan waardoor er dagelijks zware onweersbuien in het Westen ontstaan. Vooral Tirol zal vaak de klos zijn. Heel Oostenrijk blijft in de hete lucht met eerst nog temperaturen tussen de 35 en bijna 40 graden, later dooft de hitte en na het weekend blijft het aangenaam met 25 tot 30 graden. De hittegolf blijft aanhouden maar de buienkansen zullen verder stijgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht