Hittegolf houdt aan maar de kans op onweer stijgt…

Hittegolf houdt aan maar de kans op onweer stijgt…

Het is momenteel prachtig en heet zomerweer in Oostenrijk. En ook de komende dagen blijft het heet zomerweer, maar vooral in het berggebied stijgen de onweerskansen enorm…

qwer1

Het warme zomerweer, inclusief de hittegolf, wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied die gisteren nog boven Oostenrijk lag maar ondertussen is doorgeschoven richting het voormalig Oostblok. Hierdoor draait in Oostenrijk de wind naar een steeds meer Zuidelijker wordende richting en wordt het met de dag nog altijd warmer en warmer.

Maar ook storingen vanaf de oceaan komen dichterbij welke voor de nodige onweersbuien zullen zorgen…

qwer12

Vanmiddag onder een heerlijk zomerzonnetje zal het vrijwel overal tropisch warm worden. Maar vooral in de bergachtige gebieden van Tirol en het Salzburgerland en de ruime regio hieromheen zullen er steeds meer stapelwolken ontstaan. Aan het einde van de middag neemt hier de kans toe op enkele onweersbuien. De onweersbuien staan nog volledig los van de storingen op de Oceaan, het gaat hier om typisch lokale (single cel) onweersbuien die zodra de zon onder gaat zullen langzaam zullen verdwijnen.

Ook morgen, woensdag, is het opnieuw prachtig heet zomerweer. We kunnen opnieuw richting het zwembad met temperatuur die hoog zullen oplopen. In het Westen nadert de hittegolf zijn climax, hier wordt het in de lagere dalen 32 tot 35 graden ! Met föhn misschien wel 36 in het Inntal. Elders ook ruim 30 graden. In de namiddag en avond neemt opnieuw de kans op een regen of onweersbui toe, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en lang zwoel.

qwer123

Donderdag zien we dat het hogedrukgebied volledig is afgevlakt en vrijwel verdwenen is. Hierdoor krijgen lagedrukgebieden vanaf de Oceaan meer vat op het weerbeeld in Oostenrijk. We starten de dag overal opnieuw zonnig en heet, maar vanuit het Westen neemt de bewolking toe. Al snel volgen in Voralberg nog voor het middaguur felle onweersbuien. Deze onweersbuien, met hagel, windstoten en rukwinden verspreiden zich in de middag snel richting het Oosten. De ergste hitte wordt verdreven. Achter de onweersbuien volgt een koufront met regen, in Voralberg verloopt de donderdagmiddag dus regenachtig met temperaturen van nog maar een graad of 20.

Maar vrijdag is het koufront alweer uit Oostenrijk en volgt er een nieuw tussenhoog. De wind blijft uit het zuid(west)en waaien waardoor we in de warme lucht blijven. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan het alle 26 tot 32 graden worden. In de middag neemt telkens opnieuw de kans op enkele onweersbuien toe. De hittegolf houdt dus aan maar de kans op enkele onweersbuien neemt dus toe.

Na het weekend worden de weerkaarten ronduit onzeker. Op dit moment liggen de kansen zo : 40 % kans op een einde van de hittegolf met enkele dagen regen en een kille noordenwind. 30% kans op aanhoudend warm weer met dagelijks kans op onweer en 30 % kans op een doorstart van het prachtig zomerweer met verlenging van de hittegolf.

Geniet van het prachtige zomerweer

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...