Hittegolf: nieuwe temperatuurrecords opkomst

Westendorf Choralpe

Westendorf gistermiddag

We konden gisteren genieten van een koelere dag met vooral in de ochtend buien. Op ons eigen station werd het in de middag 24 graden en daarmee was het nog heerlijk doe weer. Maar vandaag komt hier verandering in! We gaan een ongekend hete hittegolf beleven met mogelijks zelfs nieuwe temperatuurrecords.

Vandaag stijgt de temperatuur alweer naar 30 graden of ruim hier boven. Heerlijk zwembadweer dus. Maar strakblauw verloopt de dag nog allerminst. In de ochtend zijn er nog veel restwolken zoals mist en hochnebel, deze lossen snel op. Maar door een overtrekkend warmtefront hebben we ook te maken met sluierwolken die de zon soms wat flets maken. Daarbij ontstaan ook nog enkele onschuldige stapelwolken. Toch blijft het overal droog en verloopt de dag soms al uitgesproken heet.

Door een perfecte luchtdrukverdelingen ontstaat er een soort snelweg voor extreem warme lucht uit de Sahara richting Noord Europa’

Morgen wordt het zonniger en uitgesproken heter. Van opkomst tot ondergang schijnt de zon ongestoord. Hoogstens ontstaan er een paar onschuldige stapelwolkjes. Het wordt 32 tot 36 graden, op 2000 meter ruim 20 graden.

Woensdag en donderdag bereikt de hitte een climax. Woensdag wordt het met veel zon 33 tot 37 graden, donderdag kunnen we hier 1 of 2 graden bij optellen. Het all time warmterecord van Tirol (nog geen maand oud) komt nu al onder vuur te liggen. Ik verwacht nergens een 40 graden maar 38 of 39 is heel goed mogelijk. Hitte hotspots zijn de deelstaten Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. De zwakke föhn is hier verantwoordelijk voor. Karinthië en Stiermarken blijven iets achter met 32 tot 35 graden.

Donderdagavond maar vooral vrijdagavond kunnen er wel enkele onweersbuien ontstaan. Deze kunnen gelijk door de hitte erg heftig uitpakken. Pas zaterdag verwachten we meer onweersbuien en een beetje afkoeling. Maar de hittegolf blijft ook na het weekend aanhouden.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×