Hittegolf opkomst in Oostenrijk?

De kans dat het prachtige zomerweer, dat vandaag aanvangt, uitmond in een hittegolf stijgt momenteel flink. Voor een hittegolf hebben 5 dagen van 25 graden nodig waarvan 3 met 30 graden.

Vandaag starten we de dag flink zonnig. De temperatuur loopt snel op en met weinig wind wordt het een aangename zomerdag. In de loop van de middag zullen er vanaf het Salzburgerland oostwaarts wel stapelwolken ontstaan. Deze stapelwolken zullen slechts lokaal uitgroeien tot een verdwaalde onweersbui. Met middagtemperaturen tussen de 24 en 28 graden wordt in veel bundes hoofdsteden een begin gemaakt aan de potentiële hittegolf.

Morgen zal de zon uitbundiger schijnen en stijgt de temperatuur nog verder omhoog. Voor het eerst deze zomer zullen we de 30 graden op uitgebreide schaal halen. In de loop van de middag kunnen vooral rondom het Wienerwald en aan de grens met Slovenië enkele onweersbuien ontstaan. Maar 95% van Oostenrijk houdt het droog en zonnig. Ook de nacht naar maandag verloopt zwoel met nog lang temperaturen boven de 20 graden.

Maandag de warmste dag met 28 tot 33 graden. Het wordt zinderend heet. De kans op onweer is veel kleiner.

Zowel dinsdag als woensdag neemt de kans op een enkele forse onweersbui flink toe. Maar het blijft onveranderd warm. Heet zelfs met op beide dagen opnieuw temperaturen tussen de 27 en 31 graden.

Woensdag kan dan de 1e hittegolf van 2019 genoteerd worden. Grootste kans hierop in oa. Innsbruck, Klagenfurt, Graz, Salzburg en Lienz. En als het woensdag nog te vroeg is wordt het wel donderdag. De warmte is voorlopig niet uit de lucht. Wel neemt de kans op zwaar onweer toe.

Jeroen Elferink

CampingWelt Grote banner

 

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...