Hittegolf gaat niet helemaal zonder slag of stoot

Dat we weer een landelijke hittegolf in Oostenrijk krijgen staat vast. De komende pakweg 7 dagen blijft het dagelijks tropisch. Toch gaat het mooie hittegolf weer niet helemaal zonder slag of stoot. Dagelijks is er wel ergens kans op enkele zware onweersbuien. Vooral in de bergen kan het soms eventjes spoken met soms ook best wel tegenvallende momentjes. In de bredere dalen en het Flachland blijft het gelukkig meest droog en heet.

Deze ochtend is er nog ruimte voor veel zon. Toch zijn er vooral in het zuiden en midden enkele wolkenvelden aanwezig. Lokaal is een spatje of een buitje al goed mogelijk. Later vandaag zijn op dezelfde lijn met wolkenvelden activerende regenbuien mogelijk. Uiteindelijk kan er overal in Oostenrijk wel een flinke onweersbui tot ontwikkeling komen. Het wordt voor de buien uit benauwd met 27 tot 30 graden.

Vanavond storten de buien in en komende nacht klaart het op. Het is een relatief koele nacht met in vele dalen een goed ontwikkelde inversielaag. Dit resulteert in mistvelden of banken en temperaturen tussen de 10 en 15 graden.

Morgen lossen de aanwezige mist en nevel velden snel op. Het is dan enkele uren flink zonnig en de temperatuur stijgt op uitgebreide schaal richting de 30 graden. In de middag ontstaan enkele stapelwolken en slechts lokaal zijn er onweersbuien mogelijk. De meeste plaatsen in Oostenrijk houden het gelukkig gewoon droog met genoeg zonuren. Kortom een perfecte middag voor het zwembad.

Zondag volgt ook een zonnige ochtend. De kans op mist in de ochtend is kleiner. Het kwik stijgt snel tot op sommige plaatsen boven de 30 graden. Toch ontstaan er voornamelijk in Tirol, Karinthië en Salzburg enkele stevige onweersbuien. De buien hebben de neiging om uit te groeien tot een complex met felle buien. Daarbij is wellicht veel hagel en onweer mogelijk. Gelukkig blijft het zonnig in het zuiden en oosten. Ook Vorarlberg komt er goed mee weg met veel zon. Grote verschillen dus weer binnen Oostenrijk.

Ook in de nieuwe week gaat de hittegolf door. De kans op onweer neemt wat af maar verdwijnt helaas niet helemaal. Vooral de regio’s waar het flink bergachtig is, is de kans op onweer het grootst. Vlakkere delen van Oostenrijk hebben juist de meeste zonneschijn. Daarbij blijft het heet, meest 30 tot 35 graden. Badewetter dus!

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...