Hittegolf met temperaturen tot 37 graden!

Een ´Spaanse pluim´ brengt hitte naar centraal en west europa

Hittegolf met temperaturen tot 37 graden!

Hoewel de extreemste hitte Oostenrijk op een haar na mist zetten we ons schap voor een hete hittegolf. Daarbij verwachten we zondag het hoogtepunt met middagtemperaturen die regionaal kunnen oplopen tot de 37 graden! Net ten westen van Oostenrijk trekt de heetste lucht richting het noorden, in Frankrijk worden temperaturen van 39 tot 44 graden verwacht en in buurland Duitsland 38 of 39! Dit fenomeen waarbij het plots zéér heet wordt noemen we ook wel een Spaanse pluim.

Eigenlijk was de hittegolf gisteren al begonnen met temperaturen hoger dan 26 graden. Maar ook vandaag zet de hittegolf officieel door, toch is dit een wat minder fraaie dag. De aangevoerde lucht is vochtig en onstabiel. Hierdoor blijft het niet de hele dag zonnig en vanmiddag zullen er verspreid enkele regen- en onweersbuien ontstaan. Zwaar noodweer verwachten we nergens, toch kan het regionaal even stevig plenzen of wat hagel naar beneden komen. Voor de buien uit loopt de temperatuur op naar 27 tot 30 graden, daarmee is het vandaag een wat drukkend benauwde dag.

Ook vanavond en in de nacht naar morgen blijft de opbouw van de atmosfeer onstabiel, overal kan nog een bui vallen en volledig helder wordt het niet.


Morgenochtend trekt de bel met onstabielere lucht weg richting het oosten. Hierdoor trekken de laatste ochtendbuien snel weg. Het weerbeeld de rest van de dag bestaat uit een vriendelijke mix van wolkenvelden en zon. De westelijke wind voert iets minder warme lucht aan maar met middagtemperaturen tussen de 26 en 29 graden is het nog altijd hoogzomers en officieel een hittegolf.

Zowel zaterdag als zondag is er veel ruimte voor de zon, de wind is volledig naar het zuiden gedraaid en de bel met hete lucht doet nu ook Oostenrijk aan. Hierdoor stijgen de temperaturen hard en zaterdag wordt het maximaal 31 tot 35 graden, op zondag bereikt de hittegolf haar climax. Dan zien we middagtemperaturen die in het westen tot 37 graden kunnen oplopen. Dat zijn bijzonder hoge temperaturen zo vroeg in de zomer.

Want op zich is een hittegolf met dergelijke temperaturen geen uitzondering. Maar dan wel in de periode ergens tussen de 20 juli en 20 augustus, en niet medio juni. Kortom de huidige hitte-uitbraak is dus best bijzonder te noemen. Vanaf maandag volgt afkoeling in de vorm van onweersbuien…

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Cityhouse Flipside Groot Banner

Mesnerwirt Westendorf

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...