Hittegolf zet door, weekend wel zware buien!

Vandaag zijn we begonnen aan een hittegolf die voorlopig nog wel aanhoudt. Met temperaturen tussen de 25 en 30 graden was het op en top zomerweer. Wel trokken er enkele wolkenvelden over en niet overal bleef het 100 procent droog. Morgen en vrijdag is dit gelukkig wel anders, vooral vrijdag als de temperatuur verder stijgt richting de 35 graden! Ook daarna lijkt de hittegolf aan te houden.

Morgen starten we de dag flink zonnig en al gelijk heerlijk zwoel, in de Alpen is het op 1500 meter is het al bij zonsopkomst boven de 18 graden. Op deze hoogte kan het middags 21 graden worden (hierboven) wat voor deze hoogte uitzonderlijk warm is. Natuurlijk kan het op geïsoleerde plekken of dalen nog veel warmer worden, maar de aangevoerde lucht is boven de 20 graden. Dat is bijzonder. In de dalen wordt het uitgebreid 30 graden, lokaal flink hoger! Het blijft op de vorming van stapelwolken na helemaal droog.

Vrijdag zien we een herhaling van donderdag, met veel zon en hoge temperaturen. In de middag trekt in Tirol de fohn aan waardoor het zelfs 35 graden kan worden! Ook elders hoge waardes op de thermometers. Op de avond en vooral in de nacht kan er een onweersbui vallen.

Slecht weekend!

De hittegolf houdt aan maar vooral in het Westen wordt het tijdelijk flink minder. Met buien en soms zwaar onweer wordt de hitte hier tijdelijk verdreven. Ook de zondag verloopt hier grotendeels bewolkt en buiig, bij temperaturen die tussen de buien door nog de 25 graden weten te halen. Tijdens buien gaat het tot wateroverlast komen. In het Oosten blijft het rustiger bij lokaal nog 30 graden. Toch zal het ook hier nog tot zwaar onweer komen.

Na het weekend volgt een weer herstel met minder buien en meer zon. Het wordt weer warmer met op uitgebreide schaal 30 graden. De hittegolf zet door.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...