Hochoetz Acherkogelbahn weer in bedrijf vanaf 12 januari 2024

via Google Streetview

Hochoetz Acherkogelbahn weer in bedrijf vanaf 12 januari 2024

Afgelopen dinsdag is in het skigebied Hochoetz een gondel gecrasht en naar beneden gevallen. Omgevallen bomen waren hier schuldig aan. Een Deens gezin raakte hierbij ernstig gewond. Donderdagavond is bekend gemaakt dat de lift vanaf vrijdag weer in gebruik mag worden genomen.

Sinds het incident is de ongeval locatie en de lift nauwlettend onderzocht.

De deskundigen op het gebied van geologie en bosbouw zagen een “keten van verschillende ongunstige natuurlijke omstandigheden”. Het ongeluk met de kabelbaangondel werd veroorzaakt doordat drie bomen omvielen.”

Omgevallen bomen stonden niet direct naast de lift

Er zou een boom van ongeveer 28 meter hoog samen met een kleinere boom in de richting van de kabelbaan zijn gevallen. Er werd daarnaast nog een boom weggevaagd. Het incident vond plaats op een hoogte van circa 1.400 meter nabij steunpunt 8. De omgevallen bomen waren geen zogenaamde randbomen die direct naast het tracé stonden, maar ruim 20 meter van het tracé verwijderd waren.

Een mogelijke verklaring voor het ongeval was dat de bomen “een relatief klein wortelgestel hadden met weinig indringdiepte vanwege de aard van de grond” en dat ze “op rotsachtige grond stonden die niet erg gespleten was.” Zeker is echter dat de gondel is neergestort, doordat de bomen op de kabel of de klem vielen (waar de gondel aan vast zit).

Het vallen van de bomen op de kabel of de klem en het slepen van de bomen aan de kabel zouden ervoor hebben gezorgd dat de gondel ontspoorde en neerstortte.

Vanaf vrijdag is de Acherkogelbahn weer in bedrijf

Volgens Bergbahnen Hochoetz zijn de inspecties van het kabelbaansysteem die nodig zijn voor een veilige exploitatie en de verdere maatregelen langs het traject uitgevoerd. Uit voorzorg is het routegebied woensdag ook met een helikopter sneeuw- en puinvrij gemaakt. Vrijdag wordt de Achterkogelbahn weer in bedrijf genomen.

Bij het neerstorten van de gondel raakten dinsdag in totaal zes mensen gewond,  een Deens gezin van vier personen raakte ernstig gewond. De 49-jarige vader verkeert nog steeds in kritieke toestand. In een 2e gondel raakten 2 Duitsers gewond, maar die konden toch bij nader onderzoek naar huis.

Laten we hopen dat dit skigebied nu wordt gevrijwaard van drama. Kort geleden is ook een 14-jarige jongen daar om het leven gekomen bij een skiongeluk. 

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×