Hochstubaihütte een van de hoogste berghutten in Oostenrijk

Hochstubaihütte

© Ötztal Tourismus

Hochstubaihütte een van de hoogste berghutten in Oostenrijk. Het is de derde hoogst gelegen berghut van Oostenrijk en de tweede in de Stubaier Alpen.

De Hochstubaihütte staat op een hoogte van 3.173 meter en is alleen te voet bereikbaar via het zijdal van Sölden, Winddachtal in het Ötztal. Een nog grotere uitdaging dan de beklimming is het beheer van deze alpinistenherberg.

Hochstubaihütte de wandeling

© Ötztal Tourismus

Ladder naar de hemel

Om bij de Hochstubaihütte te komen ga je via een steil wandelpad die je door drie vegetatiezones brengt, van de alpenweiden van het zijdal van het Windachtal naar het kale terrein boven de boomgrens en tenslotte naar het hoogalpine gebied dat wordt gemarkeerd door de Himmelsleiter (“ladder naar de hemel”). De Himmelsleiter is een behoorlijk imposante verticale trap in de rotsen wat je brengt naar het hoogplateau waarom de Hochstubaihütte is gelegen. Eenmaal aangekomen op dit hoogplateau biedt het landschap een 360º uitzicht over het gehele Ötztal, het waterreservoir onder de Hochstubaihütte, een bergtopkruis, gletsjervelden en ruige berghellingen.

Overgeleverd aan de elementen

Een hut op deze extreme locatie heeft een strakke logistiek en hoge kunst van improvisatie nodig. Tot de midden jaren negentig bevoorraadden twee goederenliften de Hochstubaihütte maar omdat deze herhaaldelijk door lawines werden verwoest is besloten om een soort luchtlevering te proberen. Eerst werd dit gedaan met twee Cessna vliegtuigen die op uitlopers van de gletsjer landde, doordat het ijs van de gletsjer is weggesmolten is dit niet meer mogelijk. Ook de pijpleidingen naar het smeltwatermeer zo’n 100 meter lager, voor de watervoorziening van de hut, dragen de littekens van ontelbare blikseminslagen. Maar alles is onderworpen aan een strakke logistiek van bevoorrading tot afvalverwerking.

Het seizoen duurt drie maanden en tijdens het seizoen produceert men 650 kg aan restafval, tel daarbij het organisch afval uit de twee droge toiletten dat de gasten achterlaten. De containers moeten een- of tweemaal per seizoen worden geschept en de inhoud ervan moet goed worden verpakt en per helikopter worden afgevoerd.

Hochstubaihütte

© Ötztal Tourismus

Duurzaam de norm

Men denkt ook na over duurzaamheid zo zijn er nieuwe zonnecellen op het dak van de wasruimte geïnstalleerd die de dieselgenerator vervangt, deze generator wordt alleen gebruikt als vervanging wanneer er te veel sneeuw ligt. Toch leveren de cellen niet genoeg energie om de hut van warmwater te voorzien, hier is brandhout voor nodig dat door een helikopter geleverd wordt. Ook de vleesvoorraad wordt door helikopters geleverd en gaat direct de vriezer in.

De levering en opslag van groenten en fruit vergt meer inspanning, door het groeiend aantal vegetariërs zijn de vluchten voor bevoorrading verdrievoudigd. “Als het om milieubescherming gaat, zouden de vegetariërs er beter aan doen hier vlees te eten.” Op dit moment is de helikopter echter nooit leeg als hij terugvliegt, aldus Thomas Grollmus de huurder van deze hut wijzend op de groeiende berg plastic afval in de opslagruimte.

Geen luxe

Om te overleven op meer dan 3.000 meter heb je voedsel, brandhout, gasflessen, water en vooral drinkwater en elektriciteit nodig voor de bediening van de hut. Een warme douche of verse groente kost meer inspanning en zorgt voor hogere kosten.

Hochstubaihütte

Thomas Grollmus © Ötztal Tourismus

De huurder

De man die de hut sinds 10 jaar beheert is de in Duitsland geboren Thomas Grollmus, lange tijd berggids bij het leger, opgeleid elektricien, gepassioneerd kok, expert op het gebied van waterbehandeling en eerste-hulpverlener in de Alpen. Hij beheert de hut maar krijgt ondersteuning van zijn vrouw Kerstin en dochter Lena.

Bron: oetztal.com

Oetztal banner fantastischoostenrijk 300x200px_205

Banner Oetzstal Sölden 300x200px_204

Sölden Grote banner Heart beat of the Alps 21-22

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Turner Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...