Hoe heet gaat het morgen worden?

De hitte uitbraak nadert morgen een climax, met een stroming vanuit het Zuiden wordt zéér warme lucht de Alpen in getransporteerd.

Op de weerkaarten is de warme oprisping voor morgen goed zichtbaar. Wat wel opvalt is dat de luchtdruk over Europa weinig verschil kent, hierdoor ontstaat in de hitte boven Frankrijk een thermisch lagedrukgebied. Dit lagedrukgebiedje moeten we voor het weekend goed in de gaten houden, het kan voor veel ellende zorgen…

Maar eerst morgen, zoals de afgelopen dagen al aangekondigd: het wordt heet! Heel heet, met maximaal 34 of met geluk zelfs 35 graden in Tirol. Er staat maar weinig wind en de zon is goed aanwezig. Slechts enkele stapelwolken zullen de zon soms kort verduisteren. Maar in het flachland kan het zo tot 15/16 uur zon komen. In de middag weet er wel in Westelijk Oostenrijk een föhn-wind op te steken, hierdoor wordt het nog warmer maar staat er wel een briesje.

In de avond en vooral nacht kan er een onweersbui vallen. Tegen het eind van de nacht neemt de kans hierop flink toe.

Het thermische laagje dat eerst nog boven Frankrijk lag, ligt zaterdagochtend al met de kern boven Voralberg. De dag start in Westelijk Oostenrijk al grotendeels bewolkt met buien. Deze buien spreiden zich over de loop van de dag uit richting het Oosten. Daarbij wordt de warmte verdreven en kan het tot wateroverlast komen. De buien kunnen onweer, windstoten en grote hagelstenen bevatten. Vooral in Voralberg en Tirol kan de zaterdag flink tegenvallen met soms maar 1 uur zon in totaal.

Zondag zitten we in koelere lucht met overal wolkenvelden, flinke buien en een vlagerige wind. Tussen de buien door voelt het soms broeierig aan en in Karinthie en het Burgenland wordt het gewoon nog zomers warm. Hierdoor blijft de hittegolf officieel doorgaan. In Voralberg en Tirol is hier weinig van te merken, hier is het bewolkt en druilerig. In de namiddag weet de zon beter door te breken.

Maar zoals we gister al hadden bericht, de hittegolf zet door! Maandag knapt het weer op en de nieuwe week verloopt grotendeels droog en ronduit zonnig. De temperatuur klimt verder omhoog en de invloed van hogedrukgebieden wordt groter. Wellicht dat dit het begin is van een lange warme periode met veel zon en hoge temperaturen. Maar eerst krijgen we morgen een voorproefje…

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×