Seilspleissen, hoe maak ik een kabel op een skilift?

Spleißen

Seilspleissen, Spleißen, robe splice, splitsing in staaldraad geef het een naam maar we hebben het over hetzelfde, maar waarover. Een hot is het leggen van de kabel t.b.v. een nieuwe lift in één van de vele  skigebieden.

Zodra de berg- en dalstations gebouwd zijn, het eventuele tussenstation er staat, de kolommen die de kabel en gondels dragen staan is het tijd voor de kabel. De kabel is een dikke staalkabel met een kern die dik, flexibel en sterk genoeg is om vele wintersporters naar boven te begeleiden.

De kabel is heel zwaar en kun je niet zomaar met een paar tyraps aan een sleep kabel koppelen om vervolgens over de katrollen te laten leiden. Nee daar past men een eeuwen oude techniek toe namelijk splitsing in staaldraad (in het Duits Spleißen en in het Engels robe slice) Via deze techniek maakt men er ook één die sterk genoeg is om de kabel erover heen te kunnen trekken maar ook om een permanente las te kunnen maken zodra de kabel van A naar B en weer terug naar A gegaan is.

Maar wat is het eigenlijk?

De bedoeling is om een semi permanente verbinding te maken tussen twee stukken kabel of twee delen van dezelfde kabel. Kijk je naar een skilift dan weet je dat de kabel uit een geheel bestaat. Is je dat al is opgevallen nergens zie je een las, knoop of een punt. Er is echt niets waar te nemen waar de boel aan elkaar is geknoopt.

Onderstaande video laat heel mooi zien hoe men dit gedaan heeft, mooi stukje techniek uit de maritieme wereld die voor een zeer sterke verbinding maakt.

De foto’s die hier allemaal zijn geplaatst zijn genomen bij de nieuwe Hartkaiserbahn in Ellmau.

Hieronder nog wat foto’s van het Seilspleissen, goed te zien is dat het echt edel handwerk is.

 Seilspleis Ellmau

 Seilspleis Ellmau

 Seilspleis Ellmau

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×