Hoe verliep de zomer van 2016 ?
Hoe verliep de zomer van 2016 ?
Wisselvallig, heet, overstromingen, lange droogtes en zelfs even sneeuw. Dat was de Oostenrijkse zomer van 2016 in een notendop. We nemen de zomer van 2016 nog 1x door van begin juni tot eind september. Was de zomer van 2016 een goede zomer of juist een slechte ?
Koele en natte Juni
Juni startte ronduit koel en zeer wisselvallig. Het was gelijk raak. Lagedrukgebieden trokken recht over Oostenrijk heen en de temperaturen waren vaak alles behalve zomers. Rond 10 juni bereikte de zomer een dieptepunt. Op veel plekken, kwam het na 100 tot 130mm regen, tot (kleine) overstromingen. Zoals het beeld hierboven uit Weissbach bei Lofer destijds.
De ‘parade’ van lagedrukgebieden rond 10 juni is goed te zien op de weerkaarten van destijds.
De laatste decade van juni knapte het weer op, de wind draaide steeds vaker naar het Zuiden en het voelde weer zomers. Op 29 juni werd het op veel plaatsen dan ook tropisch warm met 30 graden.
Maar diezelfde avond nog werd de warmte alweer verdreven door flinke onweersbuien. Dit is een flinke onweersbui die avond nabij Salzburg.
Juli
Begin Juli stond een hittegolf voor de deur die aanhield tot 12 juli. Op 11 Juli steeg het kwik zelfs naar 37 graden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het was volop genieten van het prachtige zwembadweer.
Maar het duurde niet lang of een flinke afstraffing vanuit het Noorden was onderweg. Een flink lagedrukgebied afkomstig vanaf de poolstreken eindigde de hittegolf abrupt. Op 12 juli koelde het in Graz af van 34 graden om 13:00 uur naar 12 graden om 23:00 uur. Daarbij ontstonden flinke hoosbuien.
Het lagedrukgebied bleef nog 3 dagen rondom Oostenrijk tollen en veroorzaakte boven de 1800 meter flinke sneeuwval. Het leverde deze unieke beelden op in Hintertux.
Juli eindigde gelukkig met afwisselend mooi zomerweer. Het lagedrukgebied trok naar Oost-Europa en vanaf 18 juli werd het weer een paar dagen ronduit heet, hierna waren er ook dagen met soms buien. Maar over het algemeen was het prima zomerweer. Op 30 juli werd het 34 graden in Innsbruck.
Zomerse en stabiele Augustus
Augustus ontpopte zich als een echte zomermaand, met 3 hittegolven. De eerste verliep van 2 tot 8 augustus.
Na een kort dipje rond 10 augustus bleef het ronduit zomers. Dit was Innsbruck op 13 augustus gezien vanaf de Nordkette-Seegrube.
Maar de hitte werd soms teveel voor de atmosfeer. Op 15 augustus vielen nabij Pistorf gigantische hagelstenen. Bekijk ook eens deze spectaculaire beelden van die dag. Gelukkig bleef het noodweer vaak lokaal.
De laatste 2 weken brak een stabiele hittegolf aan, waarin er ook geen plaats meer was voor zware onweersbuien.
September record-heet
Op lokaal noodweer na op 5 september en 11 september was September een unieke, zeer stabiele, erg droge en zonnige nazomermaand ! Op de meeste plekken viel de hele maand amper regen en was het vaker boven de 25 graden als onder.
Dit was de 5 daagse weersverwachting van 11 september. Ronduit uniek voor midden september !
De droogte en warmte hield vrijwel de hele maand aan. Aan het eind van de maand leek koude poollucht erin te komen, maar ook deze verdween uit de kaarten. September was toch wel de beste zomermaand van zomer 2016 !
Hoe waren jullie bevindingen deze zomer ? Deel ze met ons !
Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk.