Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

Nog even een korte terugkoppeling op gisteren. Het zou een zonnige dag worden. Dat is het zeker geworden in de meeste skigebieden. Echter in grote delen van het Tirolerunterland en Salzburgerland was het helaas toch bewolkt. De lucht was hier verzadigd met altocumulus wolken die maar hardnekkig bleven hangen. Een kleine voorbode op de sneeuw die vandaag en morgen valt.

Roze=sneeuwval Blauw=regen of natte sneeuw

Deze ochtend sneeuwt (en regent) het al in een groot deel van Oostenrijk. Het zwaartepunt ligt in het Salzburgerland, amper sneeuw valt er ten Westen van Innsbruck. Hier vinden we ook de hoogste sneeuwgrens, lokaal over de 1300 meter. Elders ligt de sneeuwgrens tussen de 1100 en 900 meter. In de lagere dalen valt de neerslag helaas in de vorm van regen.

Boven de 1000 meter blijft het de hele dag rustig doorsneeuwen, al zal het deze namiddag ook langer droog zijn. Uiteindelijk valt er vandaag al een prachtige laag verse sneeuw. Vanaf 1300 meter in Vorarlberg 5 tot 10cm, 1000 meter in Tirol 10 tot 20cm en tot 30cm in het Salzburgerland en Oberösterreich. Aan de zuidkant (Karinthië en Stiermarken) komt zoals gebruikelijk met deze situaties 2 dagen lang een föhn te staan.

Morgenochtend sneeuwt het opnieuw flink over de hele noordkant. De sneeuwgrens is ondertussen weggezakt naar 400 tot 600 meter. Het sneeuwt dus nu tot in alle dalen. In de middag deactiveert de sneeuw en wordt het langzaam droger, het langst sneeuwt het door in Vorarlberg. Op hoogte druppelt langzaam wel mildere lucht binnen waardoor hier de sneeuwgrens opnieuw stijgt richting de 1300 meter. In Tirol kan de sneeuwval smiddags onder de 1000 meter ook overgaan in regen.

Uiteindelijk valt de meeste sneeuw in het Salzburgerland. Boven de 1000 meter valt hier ruim 40 tot 50cm sneeuw, een halve meter! Dat mogen we toch wel een dump noemen. Elders minder met in Tirol gemiddeld 30cm en 20cm in Vorarlberg. Onder de 800 meter blijft het waarschijnlijk groen.

Er zijn andere betrouwbare weermodellen die met lokaal nog meer sneeuw komen. Maar of dat echt gaat gebeuren betwijfel ik. We hebben overigens in Oostenrijk wel enorm veel geluk met deze sneeuwval. Want als we kijken naar de hele Alpen zoals hierboven zien we dat de sneeuwval zich alleen concentreert op Oostenrijk. Zwitserland, Italië en Frankrijk ontvangen geen nieuwe sneeuw!

Oudejaarsavond verloopt droog en windstil. Maar of het mistvrij wordt valt nog niet helemaal uit te sluiten. Er wordt veel ‘lage bewolking’ berekend. Vooral in dalen waar de neerslag vloeibaar viel kan (dooi)mist ontstaan.

Het nieuwe jaar brengt een flinke kou-inval waarbij het woensdag/donderdag tot nieuwe sneeuwval komt. Dit keer sneeuwt het dan wel tot in alle dalen. Donderdag overdag is het op 1500 meter maar liefst 10 graden onder nul. Morgen gaan we hier meer op in.

Geniet van de verse sneeuwval! En voor wie lager zit, we duimen voor een lagere sneeuwgrens!

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...