Hoeveel sneeuw gaat er morgen vallen?


Het is momenteel mild in Oostenrijk, met veel zon werd het gisteren lokaal nog 15 graden. Ook vandaag is het mild maar niet meer zo heel zonnig. Een koufront met sneeuw is opkomst. Hierdoor hebben we vandaag met hoge wolkenvelden te maken. In sommige lagere delen van Oostenrijk is ook mist en nevel ontstaan welke moeizaam oplost. Boven de mist en vooral in de bergen komt een storm te staan met windstoten ver in de 100km/u. Het wordt 4 tot 12 graden vanmiddag. Uiteindelijk raakt het zwaar bewolkt en is er lokaal al een buitje mogelijk.


Vanavond volgt dan een actief koufront. Bij aanvang valt er vooral regen maar in de nacht gaat de regen vrijwel overal over in sneeuw. Hierbij zijn zware windstoten en zelfs een klap onweer mogelijk.


Morgen is het zwaar bewolkt en beduidend kouder geworden. Op 1500 meter is het -8 en aan de Noordkant sneeuwt het flink door. We hebben te maken met een klassieke Nordstau welke ook nog de dinsdag aanhoudt. Aan de Zuidkant is het zoals zovaak met deze situaties droger. Maar ook hier domineren wolkenvelden. In heel Oostenrijk staat een stormachtige wind die met stoten de 100km/u bereikt. Hierdoor stuift de sneeuw soms flink. Dit kan ernstige hinder geven op de weg en piste.


Uiteindelijk valt er tot en met dinsdag 20 tot 40 centimeter sneeuw aan de Noordkant. Allen in de Ötztaler Alpen kan wel eens beduidend minder sneeuw vallen. Verder is het een mooie opfrisser na een aantal zachte dagen. Her en der kunnen we ook van een sneeuwdump spreken zoals in de regio Dachstein. Hier zou best wel eens een halve meter kunnen vallen. Helaas/Gelukkig blijft een hele meter buiten handbereik. Kijk overigens goed uit want het lawinegevaar zou tegen deze tijd weer erg hoog zijn!


Gelukkig verscherpt het lawinegevaar vanaf woensdag niet meer. Door de komst van een hogedrukgebied keert het rustige weer zoals aan het begin van deze week terug. We gaan een nieuwe periode met zonnige dagen tegemoet. Daarbij blijft de temperatuur aan de koele kant. In eigen land is dat wel anders want door de positionering van het hoog (boven Duitsland) waait hier de wind juist vanuit het Zuiden. In eigen land gaan we later in de nieuwe week lenteachtige dagen tegemoet. Met veel zon en middagtemperaturen van 10 tot lokaal 15 graden. Dat is wat we in Oostenrijk juist tijdens de nachten in de min mogen verwachten.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...