Hoge werkloosheid in toerisme door corona

Kaprun Kitzsteinhorn Alpincenter

Kitzsteinhorn oktober 2020.

Hoge werkloosheid in toerisme door corona, vooral Tirol wordt zwaar getroffen. Het annuleren van het winterseizoen door de huidige situatie laat diepe sporen achter.

Het niet doorgaan van het winterseizoen weegt zwaar vooral in Tirol waar het aantal mensen zonder baan het hardst steeg, eind februari waren in Oostenrijk 508.923 mensen werkloos.

Bij de laatste metingen waren ongeveer 78.000 werknemers uit de gastronomie en het hotelwezen zonder werk, hierbij wordt vooral Tirol sterk getroffen. Het aantal in Oostenrijk lag eind februari ook 27% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Naast het groot aantal werklozen volgden er ook meer mensen een AMS-opleiding. Dit betreft een opleiding of bijscholing om zo makkelijker ander werk te vinden. Tot eind februari volgden 109.564 een AMS-opleiding ook dit is weer meer dan een jaar eerder. In vergelijking met de voorgaande maand ging het om 26.500 minder mensen.

Einde lockdown

Het einde van de lockdown in de detailhandel en dienstverlening heeft de afgelopen weken een positief effect gehad, eind januari zaten nog 535.470 mensen zonder baan. De piek was echter in april 2020 toen waren er 588.000 werklozen en deelnemers aan een AMS-opleiding. De werkloosheid in Oostenrijk bedroeg eind februari bedroeg 10,7 procent, 2,6 procentpunt meer dan een jaar eerder, aldus het ministerie van Arbeid maandag in een verklaring. In februari 2019 bedroeg het werkloosheidscijfer 8,4 procent.

Hintersteiner See FANtastisch Oostenrijk Herfst
Tirol

Tirol meldde eind februari een werkloosheidscijfer van ongeveer 11% maar dankzij de eerste versoepelingen hebben er inmiddels 2768 Tirolers weer werk gevonden.

“De toeristische bestemming Tirol wordt veel meer getroffen door lockdowns, inclusief gesloten restaurants en hotels, dan in andere deelstaten. De gespannen situatie in deze sectoren zal alleen worden verlicht door openingen, die op dit moment echter niet kunnen worden ingeschat. Om de negatieve trend op de arbeidsmarkt een halt toe te roepen, moeten de infectiecijfers tot een zo laag mogelijk niveau worden teruggebracht”, aldus gouverneur van Tirol Günther Platter.

Vanwege de aanhoudende crisis op de arbeidsmarkt wil de deelstaat Tirol dit jaar de werknemers ondersteunen met in totaal zo’n 22,4 miljoen euro. “We willen al diegenen steunen die beperkingen in hun werk moeten accepteren als gevolg van de Corona-crisis of die zelfs hun baan zijn kwijtgeraakt met de arbeidsmarktprogramma’s van de deelstaat Tirol. We laten niemand in de steek”, belooft Beate Palfrader, provincieraadslid voor Arbeid en Onderwijs.

Stijging werkloosheid in heel Oostenrijk

In heel Oostenrijk was er een stijging van het aantal werklozen en AMS-opleidingen, alleen niet zo sterk als in Tirol, zo steeg de werkloosheid in Salzburgerland met 75,4% en in  Vorarlberg met 48,7% na Tirol het hardst ook mede door het wintertoerisme. Elders was de stijging en deelname aan de opleiding minder sterk, zo steeg het in Nieder Österreich met 13,9%, Burgenland met 14,5%, Ober Österreich met 16,4%, Stiermarken met 20,9%, Wenen met 22,3% en Karinthië met 22,5%.

Lees meer in ons liveblog.

Bron: tt.com

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...