Hogedrukblokkade bepaalt weerbeeld

Wat was het gisteren een topdag op de piste’s. In vrijwel heel Oostenrijk was het strakblauw. Alleen het Zuiden deed niet meer door hoge wolkenvelden. Dit was prachtig zichtbaar vanuit de ruimte.

Het hogedrukgebied waar we momenteel onder liggen gaat voorlopig geen kant op. En op de weerkaarten krijgt dit systeem steeds meer het karakter van een hogedrukblokkade. Kortom de eerst komende tijd blijft het rustig.

Vandaag is het opnieuw flink zonnig. Op hoogte is de lucht wel iets milder geworden met op 1500 meter 3 graden boven nul. In de meest dalen blijft het kwik rond of iets boven nul. Het is perfect skiweer. Ook aankomende nacht is de kans op strenge vorst groot al zal het een tikje milder zijn.

Vrijdag tijdelijk meer wolkenvelden. Restanten van een warmtefront trekken over. Hierdoor kan er in Vorarlberg een spatje regen of vlokje vallen. De sneeuwgrens ligt rond de 1800 meter.

Zaterdag een herhaling van vandaag. Veel zon en middagtemperaturen van iets boven nul. Het hogedrukgebied is amper van locatie verandert.

Zondag maar ook maandag leken kansrijke dagen voor nieuwe sneeuwval. Nog altijd staat er sneeuwval op de weerkaarten, al wordt het per nieuwe berekening steeds minder. De luchtdruk blijft waarschijnlijk te hoog. Hierdoor is de lucht te stabiel en droog voor serieuze sneeuwval. Als er al iets gaat vallen zou het slechts om 5 tot 10 centimeter gaan. Ook zullen we de sneeuwgrens in de gaten moeten houden. Mildere lucht ligt dichtbij Oostenrijk.

Ook in het nieuwe jaar blijft de hogedrukblokkade min of meer bestaan. Januari start waarschijnlijk zonnig en aangenaam.

We gaan het zien en volgen,
Jeroen Elferink

Banner CMP Groot 1200x600

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...