Hogedrukgebied niet van z´n plek te krijgen

Hogedrukgebied niet van z´n plek te krijgen

Een gigantisch hogedrukgebied ligt momenteel niet ver van Oostenrijk. Het weersysteem blijft ook het weerbeeld bepalen en ook het opstellen van het weerbericht is daardoor wat saaier dan we de afgelopen tijd hebben gekend. Dagelijks schijnt de zon flink en door het hogedrukgebied blijft het zo goed als droog.

Deze ochtend hangt er in sommige dalen mist of lage bewolking. Deze kan op sommige plaatsen zoals in het Rijndal maar ook rondom Innsbruck hardnekkig blijven. Maar hier boven en zoals in de meeste deelstaten schijnt de zon uitbundig. Het is oprecht zonnig kaiserwetter, dat gaat dus genieten worden. De aangevoerde lucht is wel een stuk milder geworden en op 1500 meter stijgt het kwik met voldoende instraling zelfs naar 0 graden. De vorstgrens komt dus weer hoger uit als aan de westzijde van het hogedrukgebied mildere lucht wordt aangevoerd. Echter in de diepere dalen met schaduw kan het de gehele dag blijven vriezen.

Vanavond en de komende nacht is het opnieuw helder en kan het tot strenge vorst komen. Op hoogte blijft wel mildere lucht binnenstromen, op 1500 meter wordt het 2 graden boven nul.


Morgen stroomt nog iets mildere lucht op hoogte binnen, maar met een laag dauwpunt smelt het amper op de zonnige almen. Aan de schaduwkant en in de dalen blijft het kwik opnieuw onder het vriespunt. De lucht is strak blauw, alleen in de lagere delen komt opnieuw wat mist of bewolking voor die hardnekkig kan zijn.

Het weekend en maandag blijft het hogedrukgebied stevig op z´n plek liggen. Die maakt overuren en het wordt genieten van prachtig kaiserwetter. De vorstgrens ligt veelal rond de 1700 meter, maar in diepe schaduwrijke dalen blijft het vriezen. Daarbij komt ook nog eens strenge vorst om de hoek kijken.

Vanaf dinsdag stijgen de sneeuwkansen als een nordstau zich probeert te ontwikkelen. Maar de laatste berekeningen zijn al wel wat droger geworden helaas.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

In2sportbrands Winter banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...