Hogedrukgebieden blijven het weer domineren

Hogedrukgebieden blijven het weer domineren

15288483_1367590033273924_1941769484024820962_o

Het is momenteel rustig maar koud winterweer in Oostenrijk. Vanmorgen kregen we dit mooie beeld van de Kandleralm in Brixen im Thale binnen, de sneeuwkanonnen kunnen goed hun werk doen. En de komende tijd gaan ze vaker aan staan, want we blijven in heldere maar koude lucht. Alleen donderdag krijgen we met meer bewolking en een tijdelijke verzachting te maken.

hoog

Als we nog even kort kijken naar de situatie van vandaag, zien we een hogedrukgebied boven Oostenrijk liggen. Dit hogedrukgebied had zich ´volgezogen´ met koude lucht.

Wat we gelijk op dit moment zien is de korte verzachting. Deze verzachting bevindt zich nu nog nabij Schotland, maar trekt langzaam richting Oostenrijk. Maar tegelijkertijd zien we ook al de opmars van een volgende ´golf van kou´ vanuit de Noordpoolregio.

t850_16120118_16112900

Het huidige weerbeeld behouden we tot donderdag. Zowel vanavond als morgenavond komt het in de meeste dalen tot matige tot strenge vorst. Overdag schijnt de zon en is het prachtig winterweer. Bij dit alles is het nagenoeg windstil. Maar Donderdag begint, met uitzondering van Voralberg, overal bewolkt. De vorstgrens stijgt overdag van 0 meter naar 14/1600 meter en er kan een spatje motregen vallen. Hierboven zijn de middagtemperaturen op 1500 meter zichtbaar, in het midden en westen dooit het dus een klein beetje.

hoog2

Vrijdag stroomt op een koufront weer nieuwe koude lucht binnen. Het is bewolkt en af en toe valt er een klein beetje lichte sneeuw. In de loop van de dag zakt de sneeuwgrens van 1500 meter richting 700 meter. Maar helaas ligt de kern van het hogedrukgebied te dichtbij Oostenrijk waardoor de lucht te droog is voor serieuze sneeuwval. De meeste sneeuw valt net ten Oosten van Oostenrijk. Gelukkig zitten we wel weer in koude lucht waardoor de sneeuwkanonnen weer volle toeren kunnen draaien !

Het weekend verloopt helder en zonnig, opnieuw komt het tot matige of strenge vorst in de dalen. Overdag is het vriendelijk en zonnig winterweer, noem het maar gerust kaiserwetter.

hoog3

Ook na het weekend blijft de luchtdruk erg hoog. Het rustige en zonnige winterweer zet voort. Er vormt zich een klassiek eurohoog met de kern boven Duitsland. Zicht op een significante verandering is er nog, waarschijnlijk gaat de zon overuren draaien de eerste helft van december. Met de heldere en koude avonden kunnen de sneeuwkanonnen aanblijven.

We houden jullie op de hoogte,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...