Hogere sneeuwgrens zorgt helaas ook voor regen

Een scherpe sneeuwgrens; archiefbeeld puur ter illustratie

Hogere sneeuwgrens zorgt helaas ook voor regen

We staan op de vooravond van een aantal zeer turbulente, stormachtige en neerslagrijke dagen. Maar tot gisteren leek de sneeuwgrens een niet al te groot probleem zijn. Helaas moeten we deze woensdagochtend aan rectificatie doen die we natuurlijk liever niet doen! De afgelopen 24 uur zijn de weermodellen een stukje zachter geworden. Zo moeten we naast een flinke sneeuwdump ook rekening houden met natte sneeuw of regen in de dalen. Vooral vrijdag als ook zaterdag ligt de sneeuwgrens voor veel dalen met 900-1200 meter gewoon net een tikkeltje te hoog. In dit weerbericht vertellen we waarom het ineens iets zachter wordt dit weekend. Maar laten we ook dit niet vergeten en benadrukken: boven de sneeuwgrens valt een enorm pak sneeuw (volwaardige dump!) waar we met de kerstdagen of ieder ander moment een moord voor hadden gedaan.

Eerst het weer voor vandaag. Afgelopen nacht trok een zwak koufront over en nu liggen we in relatief koele lucht. Het is deze ochtend vooral bewolkt en van tijd tot tijd valt er langs de noordkant een enkele bui. Hierbij ligt de sneeuwgrens tussen de 700 en 900 meter. Maar de droge perioden hebben de overhand, ook kan later de zon nog even kort doorbreken. In de loop van de middag wordt de bewolking weer dikke en begint het weer steeds vaker te sneeuwen. Daarbij zakt de sneeuwgrens langzaam naar 600 meter. Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en vooral in de nacht zet de sneeuwval aan de noordkant intensiever door. Sneeuwgrens ligt tijdens de nacht rond de 500 meter.


Morgen volgt een zwabberend warmte/koufront die midden in de straalstroom ligt. Op deze weerkaart zien we gelijk waar het ‘fout’ gaat. Nog altijd hebben we een nordstau te pakken maar de grens tussen mildere en koudere lucht ligt wel verscholen in deze nordstau. Tot gisteren lag deze grens meer over Zwitserland en lag Oostenrijk volledig aan de ‘koude kant’. Boosdoener: het (Azoren)hogedrukgebied nabij Frankrijk is te sterk ontwikkeld en drukt teveel in de koude stroming. Toch zal de sneeuwgrens morgen niet direct een groot probleem zijn. Langs de hele noordkant sneeuwt het stevig door boven de 600 á 800 meter. Oftewel tot in de meeste dalen! In 24 uur tijd valt er veelal 30 tot 70 centimeter in vooral het Salzburgerland. Bovendien staat er een stormachtige wind in de bergen met windstoten tot 120 km/u.

Morgenavond duwt het warmtefront verder door, en hoewel de vorstgrens begint te stijgen intensiveert de sneeuwval. Door neerslagafkoeling kan de sneeuwgrens nog lange tijd stabiel blijven.


Maar vrijdag is het echt gedaan. Het hoog duwt het warmtefront door tot in Niederosterreich. Overal stijgt de sneeuwgrens naar 1000 tot 1200 meter. Oftewel vrijdagochtend regen in de dalen. Daarbij laten ICON en ECWMF het gelukkig snel droog worden, GFS was gisteravond nog nat maar deze ochtend ook droog. Wellicht breekt kort de zon door en is het een prima skidag. Overigens kijk op de kaart hierboven hoe het ten oosten van Oostenrijk wél tot in het laagland sneeuwt. Het scheelt meteorologisch gezien echt niks.

Nog altijd een giga sneeuwdump met 160cm in het Salzburgerland!

Zaterdag ligt Oostenrijk langere tijd in de mildere lucht. Modellen worstelen op dit moment nog met het exacte weerbeeld. Zo kan het in Vorarlberg flink door dumpen, terwijl het elders droog is. De sneeuwgrens ligt ergens rond of boven de 1000 meter.


En blijven we dan in de mildere lucht? Nou totaal niet! Zo draait zondag de stroming van noordwest naar noordoost, en een volgend laag met koudere lucht komt dichterbij. Hierdoor zullen we rond zondagavond of maandag alsnog met een koude nordstau te maken krijgen (modellen zijn hier vrij zeker van!). En in de nieuwe week duikt Oostenrijk volledig de koude winterlucht in. Mogelijk volgt een koudegolf met de laagste temperaturen van deze winter! Samenvattend: ja de dump komt, maar helaas niet tot in alle dalen. Ook keert de winter overal direct na het weekend terug.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×