Höhenwegen, Gabi bespreekt er een aantal!

Venediger Höhenweg

Höhenwegen, Gabi bespreekt er een aantal!

Bij bergwandelen denken de meesten aan veel hoogtemeters maken. Steile stukken omhoog, pittige passages omlaag, erg mooi maar ook uitdagend voor de (been)spieren. Er bestaat echter ook een andere type bergweg. Natuurlijk moet je eerst je best doen om ze te bereiken, maar dan kan je ook volop genieten van geweldige uitzichten met een stuk minder hoogtemeters. We hebben het natuurlijk over de Höhenwegen!

Höhenwegen

Höhenwegen zijn wandelwegen welke vaak op grote hoogte verlopen. De routes liggen op hoogte, en blijven op hoogte. Natuurlijk is geen enkel pad vlak in de bergen, maar de Höhenwegen hebben toch aanzienlijk minder hoogte meters dan andere wandelwegen. Dit resulteert in veel mooie uitzichten. Echter wil dit niet zeggen dat Höhenwegen echte beginnerswegen zijn, in tegendeel! Vrijwel altijd liggen ze in de zogenaamde hoog alpine regio´s, waardoor er vaak ook moeilijke passages in zitten.

Door de Alpen is er een heel netwerk van Höhenwegen te vinden. Oostenrijk kent een aantal zeer bekende en tevens super mooie Höhenwegen. Een Höhenweg leent zich ook perfect om een huttentocht te doen. Aan de Höhenwegen liggen normaal gesproken voldoende hutten om heerlijk op hoogte van accommodatie naar accommodatie te wandelen. Puur genieten!

Venediger Höhenweg

We beginnen bij mij in de achtertuin, aan de andere kant van de Alpenhoofdkam, bij de Großvenediger. Dit is een geweldige Höhenweg met adembenemde uitzichten, maar ook moeilijk passages en stijle hellingen. Niet voor onervaren wandelaars dus. In ongeveer 9 dagen loop je langs 300 bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter. Starten kan onder andere bij het Matreier Tauernhaus. Je loopt richting Virgen met de Venediger als je begeleider. De helft van de route ligt tussen de 2000m en 3000m.

Heilbronner Höhenweg

Op de grens van Duitsland en Oostenrijk vind je de zeer bekende, maar ook beruchtte, Heilbronner Höhenweg. Lang is hij niet, maar dat maakt de moeilijkheidsgraad meer dan goed! In 3 dagen loop je door de Allgäuer Alpen. De route word geclassificeerd als een hoogalpinist route met veel geklim. De hutten onderweg bieden veel faciliteiten om goed uit te rusten voor de volgende etappe. Een must voor de ervaren bergwandelaar!

Heilbronner Höhenweg

Karnischer Höhenweg

De Karnischer Höhenweg heeft zelfs zijn eigen afkortin: KHW! Het is een meerdaagse wandeltocht dwars door het grensgebied van Oostenrijk en Italie. Niet alleen zie je prachtige natuur, ook wandel je langs het front van de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor is er een extra historisch tintje aan deze Höhenweg. Er zijn dan ook veel sporen van de oorlog te zien onderweg. De gehele route is 169 km lang, start in Sillian en eindigt in Arnoldstein.

Pfunderer Höhenweg

Met zijn 70 km is deze Höhenweg niet de langste, maar wel een erg mooie! Met zijn 6 etappes brengt deze route je van Sterzing naar Bruneck. Hij verloopt ten zuiden van de hoofdkam van de Zillertaler Alpen, in de overgangszone met de Dolomiten. Het beste van 2 landen dus. Maar let op, deze Höhenweg is niet voor mensen met hoogtevrees!

Wandel jij ook graag over Höhenwegen? Laat ons weten wat jouw favoriet is in de reacties onder de facebook post.

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Logo Holiday Hikes

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht