Hoogtelaag zorgt morgen voor enkele buien

De weerkaarten van 5,5km hoogte laten het hoogtelaag morgen goed zien boven Oostenrijk

Hoogtelaag zorgt morgen voor enkele buien

Het is de komende tijd warm en tropisch zomerweer in Oostenrijk, vooral in het westen schijnt de zon flink. Maar een hoogtelaag zorgt de komende 72 uur ook voor wat slechter weer in het oostelijke deel van het land. Een hoogtelaag is een bel met koelere lucht op grote hoogte, maar op de weerkaarten aan de grond is dit niet systeem nooit goed terug te vinden. Hierdoor is de lucht onstabiel en ontstaat er gemakkelijker bewolking maar ook buien in een relatief klein gebied. Vooral morgen gaan we dit merken in de vorm van een aantal onweersbuien. Hierna trekt het hoogtelaag weg en gaan we overal weer verder met veel zon en hoge temperaturen.


Vandaag is de aanwezigheid van het hoogtelaag al te merken in de vorm van wolkenvelden. Vanaf het Salzburgerland oostwaarts ontstaan er stapelwolken die het de zon soms moeilijk kunnen maken. Hierdoor blijft de temperatuur in dit deel ook wat achter met maximaal 25 tot 27 graden. Maar richting het westen is er meer ruimte voor de zon. De donderdag verloopt in Tirol en Vorarlberg zo goed als zonnig met temperaturen die oplopen richting de tropische 30 graden. Overal blijft het droog en er staat een zwakke tot matige oostenwind.


Morgen zorgt het hoogtelaag voor een onstabielere opbouw van de atmosfeer. In min of meer een groot deel van Oostenrijk ontstaan morgen enkele stevige regen- en onweersbuien. Enkel in Tirol en Vorarlberg blijft het droog en erg zonnig. Enkel ten oosten van het Unterinntal zou er in Tirol ook een bui kunnen vallen. Ook is dit goed zichtbaar in het profiel van de middagtemperatuur. In sommige gebieden komt het kwik net boven de 20 graden uit terwijl het in Vorarlberg juist bijna tropisch warm wordt. Grote verschillen dus morgen binnen Oostenrijk.

Zaterdag trekt het hoogtelaag weg richting Hongarije en breekt vanuit het westen de zon goed door. Opnieuw is het in de westelijke deelstaten een prachtige zomerdag met echt zwembadweer. Hier stijgt de temperatuur naar 30 graden. Ook elders wordt het flink warm zaterdag met maximaal 27 tot 29 graden. Maar wel ontstaan er nog altijd enkele stapelwolken in het oosten en zuiden. Het blijft overal droog.

Zondag draait de wind naar het zuidwesten, zeer warme lucht bereikt Oostenrijk. Hierdoor stijgt de temperatuur met veel zon naar 28 tot 33 graden. Ook maandag is het hoogzomers met lokaal 35 graden, maar tegen de avond kunnen er onweersbuien vallen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Weersverwachting per streek:

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Instagram Banner

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht