Het lijkt wel hoogzomer, de hittegolf blijft

Bier Saskia Vijfschaft Proost Zomer

Archieffoto van Saskia Vijfschaft

Het lijkt wel hoogzomer, de hittegolf blijft

Op de kalender zien we dat het nog maar juni is, maar het huidige weertype hoort niet bepaald bij de maand juni. Het weertype laat eerder aan de hoogzomer eind juli of begin augustus denken, doorgaans de warmste periode van het jaar. Maar dit jaar lijkt de hoogzomer vroeger te vallen want zicht op een serieuze afkoeling (onweersbuien daargelaten) is er voorlopig nog niet.


Vandaag is het wel een minder mooie dag, een storing vanuit Frankrijk trekt via Zwitserland Oostenrijk binnen. Hierdoor verloopt de woensdag veelal bewolkt en gedurende de dag vrij buiig. Deze ochtend is het op veel plaatsen nog droog, maar in het westen trekken al wel de eerste buien binnen. Hierbij is lokaal al wat onweer of hagel mogelijk, toch zijn de meeste buien niet heel actief. Gedurende deze ochtend en vooral vanmiddag activeren de buien en ontstaan er ook nieuwe. Daarbij is dan kans op onweer, hagel, windstoten en lokaal veel water in korte tijd. De buien zijn overal mogelijk en een echt voorkeursgebied lijkt er niet te zijn. Maar voor de buien uit wordt het nog maximaal 26 tot 30 graden.

Vanavond en komende nacht ligt een gebied met (onweers)buien stationair vanaf Beieren, via Salzburg richting Karinthië. Hier blijven de hele avond en nacht buien mogelijk, elders lossen de buien op en zijn er opklaringen.


Morgen keert de hoogzomer echt weer terug als een warmtefront van zuid naar noord overtrekt. De nachtelijke buien lossen in de ochtend langzaam op en vanmiddag komt de zon er steeds beter bij. Hierdoor eindigt morgen de dag overal zonnig en droog met temperaturen tussen de 28 en 32 graden.

Vrijdag wordt het nog een fractie warmer, na een zonnige ochtend stijgt de temperatuur naar 29 tot 33 graden. De 33 graden is in het noordoosten mogelijk. Maar vanaf de tweede middaghelft stijgt in het westen de kans op een pittige regen- of onweersbui. Deze buien trekken in de nacht naar het oosten.

Het weekend verloopt zonnig en droog, de temperaturen doen opnieuw denken aan de hoogzomer. Regionaal kan het weer 34 of 35 graden worden. Maar ook na het weekend blijft de hittegolf aanhouden, soms kan er wel een onweersbui vallen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht