Hoogzomer met zon en onweer

De natuur is prachtig groen geworden

Hoogzomer met zon en onweer

Het lijkt de komende tijd al wel hoogzomer met typisch juli weer. Elke dag schijnt de zon flink maar is er ook kans op serieus onweer of een flinke bui. Op veel plaatsen voldoen we aan de officiële hittegolf criteria en daarmee is het toch wel bijzonders zomers voor medio mei.


Vandaag beginnen we met veel ruimte voor de zon, de zondag doet dus haar naam eer aan. Slechts af en toe ontstaan er wat dikkere stapelwolken boven de bergtoppen maar de zon houdt de overhand. Rond het middaguur ligt het kwik op veel plaatsen rond de 25 graden, om door te stijgen naar hoogzomer waarden die de 30 graden kunnen aantikken.

Vanavond blijft het nog lang zwoel in de bredere en diepere dalen. Uiteindelijk koelt het in de nacht af naar waarden tussen de 10 en 15 graden. Maar in steden zoals Innsbruck, Salzburg of Villach blijft het kwik rond de 20 graden steken. Daarmee hebben we lokaal een tropennacht te pakken in mei.

Morgen zien we een onstabielere opbouw van de atmosfeer. De dag start opnieuw met veel ruimte voor de zon. Maar er ontstaan ook flinke stapelwolken en deze stapelwolken groeien morgenmiddag uit tot enkele forse regen- en onweersbuien. Met name in Tirol, Salzburg en Karinthië kan het tot flinke buienactiviteit komen. Morgenavond lossen de meeste buien op en de nacht naar dinsdag verloopt droog.

Dinsdag draait de wind naar het noorden, maar dit heeft weinig invloed op de temperatuur. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af, de temperatuur stijgt naar ruim 24 tot 28 graden. In de loop van de dag kan opnieuw een bui ontstaan maar op de meeste plaatsen blijft het nagenoeg droog.

Voorlopig blijft het nog wel even hoogzomer in Oostenrijk met hoge middagtemperaturen en dagelijks wel kans op een bui met onweer. Pas na komend weekend volgt mogelijk een afkoeling met meer buien. We gaan het volgen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×