Aanstaand weekend een horrorweekend? Witte Zaterdag?

Aanstaand wekend horrorweekend

Aanstaand weekend een horrorweekend, de Telegraaf kopt dat men beter nu de weg op kan gaan. Dat de afgelopen dagen veel heel veel sneeuw viel is bekend, dat de komende dagen nog heel veel gaat vallen is ook zeker. Maar laat zaterdag nu juist net de dag zijn dat er veel mensen weer terug naar huis gaan. Dit keer geen zwarte zaterdag maar WITTE zaterdag.

Weerman Jeroen heeft zojuist nog een extra weerbericht gelanceerd. Gemist? Klik HIER.

Terwijl Frankrijk snakt naar een vlokje sneeuw, Zwitserland een beetje mee krijgt heeft Oostenrijk de afgelopen dagen de volle laag gekregen en er komt nog veel meer aan. Vooral in Noord-Tirol, het Salzburgerland, Ober- en Niederösterreich en Steiermark valt vanaf vandaag weer veel sneeuw. Daarbij zal ook de harde wind het nodige aan ongemak met zich meebrengen, zoals sneeuwduinen.

Drukte op de wegen

De ÖAMTC verwacht morgenochtend al een hoop drukte op de wegen van vertrekkende vakantiegangers, de A10 richting Bischofhofen zal nog eens extra druk worden. Hier zal dit weekend de laatste wedstrijd gehouden worden van het Vierschansentoernooi. Men verwacht op de zondag zeker 20.000 bezoekers. De grote hoeveelheid sneeuw brengt ook het gevaar van lawines met zich mee, zo werd vandaag de A10 Flachauwinkl en Zederhaus afgesloten tussen 13.30 en 14.30. Dit was uit voorzorg om lawines op te wekken.

Ook zijn er dorpen in het Sölktal afgesloten wegens lawinegevaar.

Voor de actuele situatie op de weg in Oostenrijk ga naar de ÖAMTC.

Terugreis

Maar goed als toerist moet je toch terug naar huis, wetende dat je vast komt te staan in een file. Maar er zijn een aantal voorzorg maatregelingen die je al kan voorbereiden, zorg voor dekens in de buurt, zaklamp, eten en drinken maar ook zorg ervoor dat de sneeuwkettingen en hesjes voor het grijpen liggen.

Als het kan ga alvast oefenen hoe de sneeuwketting erom moet, scheelt een hoop als het nodig  is.

Kijk of er ergens onderweg een hotel vrij is, tegenwoordig met sites als booking.com heb je zo een overnachting geregeld. Zeker als naast de hevige sneeuwval en drukte in Oostenrijk, dit ook door gaat in Zuid Duitsland en zoals het er nu voorstaat tot diep in Duitsland. Hou de weerberichten morgen goed in de gaten, net als de file meldingen. Gelukkig heeft (bijna) iedereen wel een smartphone en internet. Dit is handig om de situatie in de gaten te houden. De actuele situatie is te vinden op onderstaande sites.

Maar ook kun je kijken naar de situatie dankzij de webcams, zoals hier maar ook via onderstaande pagina’s.

Tips

Het rijden met deze hoeveelheid aan sneeuwval gecombineerd met de drukte eist een hoop van mens en materiaal, Winterbanden scheelt een hoop maar is in deze situatie niet zaligmakend. De persoon met het gaspedaal onder de rechtervoet is ook zeer bepalend, hier enkele tips waarbij wij hopen dat iedereen veilig thuiskomt.

  • Rij rustig en houd afstand: doe het rustig aan laat je niet opjagen en denk aan jouw medepassagiers. Iedereen wil graag veilig thuiskomen. Pas de snelheid aan en houdt voldoende afstand tot de auto voor je. Maakt de persoon voor jouw een foutje, heb je alle tijd om rustig te corrigeren of door gas los te laten de weg weer te kunnen vervolgen.
  • Hoge versnelling: Rij met een lage snelheid in een hoge versnelling, hierdoor rij je makkelijker op gladde wegen omdat de banden betere grip opbouwen. Is het glad trek op in de tweede versnelling.
  • Kijk ver vooruit: Voorkom onverwachtse bewegingen of plotseling remmen, dit is niet alleen gevaarlijk voor jouw maar ook voor de mensen achter jouw.

Natuurlijk is hard remmen of overdreven veel gas geven niet handig.

En een tip die misschien niet voor de hand ligt is….. als je nu kan vertrekken. Waarom niet het scheelt in de drukte en als je rustig rijdt is er niks aan de hand. De Telegraaf heeft hierin wel een punt.

[block]14[/block]

Niet vergeten

Naast de dekens, eten en drinken is het ook handig om extra ruitensproeivloeistof aan boord te hebben, net als een extra fles olie. Uiteraard heb je voor vertrek vanuit Nederland al het nodige mee genomen wat verplicht is om mee te nemen. Zowel in Oostenrijk als in Duitsland moet je een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos al in de auto hebben. Kijk ook of alle lampen werken. Zorg er ook voor dat de kinderen niet gaan vervelen achterin de auto, zeker als je in een file staat.

Voor de rest kunnen wij maar een advies geven: “doe het rustig aan, je kan beter een uur later thuis komen dan helemaal niet”.

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht