‘Het wordt een horrorwinter met veel sneeuw!’

De winter staat weer voor de deur, en net zoals ieder ander jaar schieten ook dit jaar weer de wintervoorspellingen als paddenstoelen uit de grond. Ondertussen is er een flinke wildgroei met wintervoorspellingen. De één nog extremer dan de ander maar 1 rechte lijn valt er zeker niet te trekken. Maar wat wordt er nou precies voorspeld en wat voorspellen wij van FANtastisch Oostenrijk?

Je kan de wintervoorspelling op drie manieren benaderen. Je kan kijken naar wat bepaalde weermodellen voorspellen. Er zijn modellen die tot een half jaar voorruit maandverwachtingen maken. Hierbij wordt vooral naar klimatologische gemiddelden bekeken en de mogelijke afwijking hiervan. Bijvoorbeeld of een maand te warm of te koud ten opzichte van dit gemiddelde zal verlopen. Maar je kan ook kiezen om naar de oude volkswijsheden te kijken. Volgens sommige boeren in de Alpen kun je namelijk aan de planten aflezen hoe koud of sneeuwrijk een winter wordt. Dan heb je nog een derde manier, je kan kijken hoe actief de zon is. Maar dat is een relatief omstreden manier, toch zit ook daar een kern van waarheid in.

‘Veel sneeuw opkomst, want de gele gentiaan staat hoog’

Bij wintersporters.nl hebben ze vooral gekeken naar wat de oude volkswijsheden zeggen. Volgens wintersporters.nl kun je in dit jaargetij kijken hoe hoog de gele gentiaan op de Almweiden staat. Deze typische Alpenbloem kan tot wel 1,5 meter hoog worden. En als we de gele gentiaan mogen geloven wordt het een sneeuwrijke winter.

Zal de gele gentiaan gelijk krijgen?

Waterdicht is deze verwachting absoluut niet. Men lijkt te zijn vergeten dat de gentiaan pas na 10 jaar begint met bloeien en dit dus ook puur toeval kan zijn. Maar nog belangrijker is terug te kijken naar wat het voorjaar heeft gedaan. Tot ver in mei waren de Almweiden in zowel Oostenrijk als Zwitserland tot op deze hoogte besneeuwd. Hoewel de plant temperaturen tot -25 kan verdragen, vormt het voorjaar toch een erg kwetsbare periode. Door de sneeuwlaag die nog langer dan normaal aanwezig was, ontstond er een vertraging in het groeiproces. Normaal begint de gentiaan begin mei met uitlopen, dit jaar kon dat pas begin juni toen de sneeuw weg was. De hele tussengelegen perioden met gevoelige nachtvorsten die je midden mei soms nog hebt is daarmee overgeslagen. Daarnaast was de junimaand de warmste ooit in zowel Oostenrijk als Zwitserland. Kortom perfecte condities voor een uitbundige groei en bloei. Eigenlijk is de plant dus een resultaat van hoe het voorjaar en de zomer waren in plaats van hoe de winter gaat worden.

‘Opnieuw een zachte winter’

Volgens de laatste computerberekeningen moeten we de volkswijsheden weggooien. De gele gentiaan zal volgens het ECMWF geen gelijk krijgen. We kunnen ons namelijk opmaken voor een zachte winter. Het model berekend voor Oostenrijk een temperatuur die gemiddeld 1 graad boven de norm ligt. Ook wordt er minder neerslag berekend met veel hogedrukinvloeden voor de Alpen. Het ECMWF is niet het enige model die met soortgelijke verwachtingen komt, ook het Amerikaanse NCEP doet mee. Kortom niet echt gunstig.

Pijnlijke beelden van december 2015, dit jaar opnieuw?

Maar computerberekeningen krijgen zelden gelijk. Ook afgelopen winter was door de modellen een zachte winter met minder neerslag voorspeld. Echter het tegenovergestelde gebeurde. Januari bracht de sneeuwrijkste maand in bijna 30 jaar. Daarnaast viel er in de periode 2 tot 8 januari record veel sneeuw. Tijdens de periode 20 tot 30 januari kwam het juist geregeld tot strenge vorst. Gemiddeld genomen verliep de winter aan de koude en flink sneeuwrijke kant.

Ook in het verleden kwamen computerberekeningen niet altijd lekker uit. Zelden wordt een koudere winter voorspeld voor Oostenrijk, altijd lijkt er standaard een te zachte winter in de modellen te staan. Maar we weten ondertussen wel beter, want ook 2018 en 2017 waren koudere winters in Oostenrijk. De laatste keer dat een computerberekening redelijk uitkwam was in 2015/16. Deze winter (bovenstaande foto) herinneren we ons natuurlijk allemaal nog als de dag van gisteren.

‘Laagste zonnevlek minimum in 200 jaar brengt strenge winter’

Wellicht is dit de meest omstreden manier om tot een winterverwachting te komen. Nog niet iedereen is het namelijk eens met het verband tussen zonneactiviteit en het weer hier op aarde. Toch liegt het verleden er zeker niet om. Zo werden vrijwel alle Elfstedentochten gereden tijdens zonnevlekken minimum’s. Wat met de zonneactiviteit en zonnevlekken precies bedoelt wordt kun je hier lezen.

De controversiële Britse meteoroloog Piers Cobyn, die zijn verwachtingen aan de hand van de zonnecyclus maakt, verwacht dat de aankomende winter in Brittannië flink koud verloopt. In een persbericht verklaard hij dat we een koude winter krijgen. In zijn verhaal betrekt hij ook een groot deel van Europa. Met een zekerheid van 57 procent wordt het de koudste winter in 30 jaar tijd aldus Cobyn.  Dat komt omdat we komende winter in een zonnevlekken minimum zitten. Ook NASA bevestigd het extreem zonnevlekken minimum maar de organisatie doet geen uitspraken over het weer of klimaat.

Al met al klinkt  het verhaal van Cobyn best plausibel. Echter Cobyn heeft de afgelopen jaren vrijwel elke winter voor heel Europa als te koud voorspeld. Ook is het wetenschappelijk nog niet bewezen dat de winters in Europa daadwerkelijk kouder zijn tijdens een zonnevlek minimum. De Elfstedentochten tijdens deze momenten kunnen ook een toevalstreffers zijn. Sowieso zegt een Elfstedentocht nog niet alles over het karakter een winter. Bijvoorbeeld de winter van 2011/2012, deze verliep gemiddeld genomen te zacht. Maar de eerste twee weken van februari brachten een periode met record lage temperaturen. Op 4 februari daalde het kwik naar -22.9 op Lelystad, de koudste nacht van deze eeuw.

Stromingspatroon zegt voor Oostenrijk meer

Als we willen weten wat het weer in Oostenrijk echt gaat doen, kunnen we beter naar het stromingspatroon kijken. Of de temperatuur nou gemiddeld 1 graad te hoog of te laag ligt in Oostenrijk zegt gewoon niet genoeg over de winterbeleving. December 2011 verliep gemiddeld genomen ook te zacht maar toch viel er erg veel sneeuw. Sowieso is voor de wintersport 1 week met veel sneeuwval en een noordcirculatie aan het begin van het seizoen voldoende voor een top winter. Of de maanden daarna te warm of te droog verlopen zegt dan gewoon niet meer genoeg.

Maar Oostenrijk ligt ook precies op de gematigde breedte waar het stromingspatroon altijd grillig is. Zelden waait de wind of staat de stroming dagenlang uit 1 en dezelfde richting. Geen model die dit perfect oppikt. Wel is de westcirculatie ten alle tijden het dominantst, en laat dit nou een relatief zachte hoek zijn. Vaak ligt de sneeuwgrens met een perfecte weststroming rond de 1500 meter, meestal zelfs een tikje hoger.

Afgelopen winter viel er record veel sneeuw, zoveel dat zelfs de daken schoongemaakt moesten worden.

Kortom
Niemand die de winter perfect kan en gaat voorspellen. Ook wij niet van FANtastisch Oostenrijk. De Oostenrijkse winter is gewoon van teveel factoren afhankelijk. Zoals eerder genoemd is soms maar 1 week met een noordcirculatie genoeg voor een top seizoen. Dan kan de hele winter wel gemiddeld te zacht zijn, het betekent nog geen slechte winter.

Maar laten we ook eerlijk zijn, is het niet juist heerlijk om te speculeren over eventuele sneeuwval en kou op korte termijn. Blijf onze dagelijkse weerberichten volgen voor de meest actuele verwachting. Zo sta je nooit voor verassing komend winterseizoen!

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht