IJsklimmen in de Pitztaler Taschachschlucht

ijsklimmen in de Pitztaler Taschachschlucht

© TVB Pitztal

Ijsklimmen in de Pitztaler Taschachschlucht. “Let it go” … drie woorden die, of je het nu leuk vindt of niet, uren in je hoofd kan blijven zitten.

“Let it go”… drie woorden die je vooral in praktijk moet brengen in het Pitztal als het om ijsklimmen gaat. Het motto van het bekende lied van koningin Elsa in Frozen kun je bij ijsklimmen alleen ter harte nemen bij het abseilen. Anders gezegd: Banane, Pickel, Po, Tritt & repeat. Het klinkt makkelijk en in feite is het niet moeilijk aldus   van TVB Pitztal.

IJsklimmen voor beginners

Zelf is Stephanie nieuwkomer in het ijsklimmen en kan al twee ijsklimdagen van afgelopen winter tot haar ijsklimervaringen rekenen. Zij kan met trots haar “goede ijsklimvaardigheden” op haar CV schrijven. Haar ijsbijl- en ijsmeester Alfi Dworak zegt met een grijns dat je na een intensief klimweekend zeker al kunt vertrouwen op je lichaam, een krachtpatser hoef je dus niet te zijn. Als je bedenkt dat je binnen twee dagen al in een ijswand van zo’n 20 meter hoog kunt hangen, is dat best opmerkelijk aldus Stephanie.

We zullen zien hoe het er na nog eens twee dagen in de Taschachschlucht uitziet.

 ijsklimmen in de Pitztaler Taschachschlucht

© TVB Pitztal

Taschachschlucht de wereld van ijs

Om 9 uur gaat men verzamelen op de parkeerplaats van de Pitztaler gletsjer, direct bij de ingang van de kloof. De groep ijsklimmers omvat alles van klimveteranen tot groentjes. Men verzamelt zich rond Alfi en zijn zoon Louis, die zijn trainingspauze in het Oostenrijkse nationale team gebruikt om zijn vader bij te staan in de ijsklimcursussen. Zodra de harnassen om de heupen zijn omgedaan en de stijgijzers aan de schoenen, gaat men beginnen aan een kleine wandeling in de fabelachtig ijzige wereld van de Taschachschlucht. Een ieder met een paar ijsgereedschappen in de hand, touw op de rug en een helm op het hoofd.

Alleen al de aanloop naar de ijswereld van de Taschachschlucht is indrukwekkend, getuige de vele winterwandelaars en sneeuwschoenwandelaars die we tijdens ons ijsklimavontuur steeds weer tegenkomen.

De Taschachschlucht is een van Alfi Dworaks hartstochtelijke projecten. Hij besteedt ontelbare uren aan het besproeien en ijsvrij maken van de ruige wanden om perfecte omstandigheden te creëren voor ijsklimmen voor zowel professionals als beginners. In principe is de kleine kloof als een koelkast, omdat ijskoude lucht van de machtige Taschachferner naar beneden stroomt en onvermijdelijk door de Taschachschlucht gaat. Glanzend wit en koel blauw begroeten iedereen die het majestueuze ijspaleis betreedt.

ijsklimmen in de Pitztaler Taschachschlucht

© Sabrina Stiller

Voorbereiding en techniek

Een goede voorbereiding en techniek is belangrijk in elke sport en voordat men het ijs opgaat wordt er het een en ander uitgelegd door Alfi. Na de uitleg neemt iedereen het gereedschap in ontvangst en laat de ijsgids zien hoe de stijgijzers in het ijs moeten worden gezet. Hij wijst erop dat de ijsbijlen het hele gewicht kunnen houden zelfs met slechts een paar millimeter ijscontact.

Het klimmen kan beginnen met als beloning het gevoel van geluk bij het bereiken van de top is nauwelijks te vergelijken met enig ander gevoel.

Als je het zelf wilt proberen, kun je direct via Alfi Dworak ijsklimcursussen voor beginners boeken. Het aanbod omvat  traptraining, stoottechniek, knopenkennis, touw- en veiligheidstechniek, materiaalkunde, het aanleren van klimtechniek en het herkennen van alpine gevaren.

Meer informatie ga naar Pitztal.com

Van den Berg Sport skischoen op maat

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...