IJskoude ochtend met matige vorst

IJskoude ochtend met matige vorst

De winter is weer even helemaal terug in Oostenrijk. We hebben een ijskoude nacht achter de rug met voor eerst sinds lange tijd matige tot lokaal strenge vorst. Ook deze ochtend vriest het her en der nog matig. Maar vanuit het westen probeert opnieuw iets zachtere lucht terrein te winnen. Met nadruk op iets want de luchtsoort is lang niet zo zacht zoals we dat eind december of vorige week nog zagen. Toch heeft ook komende week de winter het nog moeilijk. Gelukkig lijkt het vanaf medio komende week een langere tijd wat kouder te blijven. Ook zien we daar mooie sneeuwkansen.

Deze ochtend trekt een zwak warmtefront over Oostenrijk. Over het algemeen overheerst de bewolking en in de meeste dalen is het nog onder nul. Regionaal is het zelfs nog een ijskoude ochtend, maar de temperatuur loopt over op. Uit het wolkendek valt langs de Duitse grens ook af en toe wat lichte neerslag (meestal vloeibaar). Dit kan met vorst gemakkelijk ijzel zijn waardoor het soms even glad kan zijn. Gedurende de ochtend wordt het droger en vanuit het westen breekt geregeld de zon door. Het wordt hierdoor een prachtige skidag, waarbij de vorstgrens wel naar 1800 meter stijgt. Op 1500 meter is het een graad of 3 á 4.

Halverwege de middag neemt de bewolking opnieuw toe en tegen de avond is het overal opnieuw bewolkt. Een zwak koufront volgt waarbij de sneeuwgrens zakt naar 1400 tot 1000 meter. Opnieuw valt er een beetje sneeuw in de bergen, helaas in de dalen is het regen. Neerslaghoeveelheden beperken zich veelal tot een centimeter of 5. Tijdens de nacht is het overal weer droog met enkele opklaringen, het kan een graadje vriezen in de dalen.


Donderdag volgt een droge en geregeld zonnige dag. Het is prachtig weer om te gaan skiën, op 1500 meter is het ongeveer 0 graden. Vrijdag is er eerst ruimte voor de zon maar opnieuw volgt een front vanuit het noordwesten met wat lichte regen of sneeuw vanaf 1100 tot 1300 meter. Hiermee kwakkelen we eerst nog verder, geen grote kou-uitbraken of sneeuw tot in alle dalen.


Het weekend brengt weer prachtig kaiserwetter. Op beide dagen profiteert Oostenrijk van een tussen hogedrukgebied. Ook kan er een lichte föhn staan waardoor de vorstgrens tot boven de 2000 meter stijgt. Maar de lucht is vrij droog waardoor de sneeuw op de pistes slechts minimaal dooit.

Direct na het weekend keert koude winterlucht terug. De grote weermodellen worstelen nog een beetje met de exacte timing, toch verwachten we maandag of anders sowieso dinsdag sneeuwval tot in alle dalen. Ook de rest van de week blijft het waarschijnlijk aan de koude kant met geregeld sneeuwkansen. Enkel de woensdag kan tijdelijk iets milder verlopen. Al met al dus goede vooruitzichten!

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...