IJzig koude lucht onderweg naar Oostenrijk


IJzig koude lucht onderweg naar Oostenrijk

De afgelopen voorjaarsweek was al prachtig en gisteren volgde wellicht de mooiste dag. De temperaturen waren namelijk erg aangenaam en de zon scheen volop. Maar helaas wordt het de komende dagen flink kouder! De stroming draait verder naar het noordoosten en ijzig koude lucht vanuit Lapland bereikt Oostenrijk.


Vandaag beginnen we de dag met vrij lage temperaturen en heldere condities. In veel dalen vriest het nu nog matig tot lokaal streng. In de loop van de ochtend loopt het kwik op naar waarden rond nul in de dalen. Op 1500 meter is het wel vrij koel met -8 in het Wienerwald tot -4 in Vorarlberg. In de loop van de dag neemt wel vanuit Tsjechië de bewolking toe en uiteindelijk kan er in Oberösterreich en Salzburg een klein beetje sneeuw vallen.

Het weekend, morgen en overmorgen, verlopen ook weer een stukje kouder dan de voorgaande dagen. De vorstgrens overdag zakt naar 900 meter, hierboven vriest het vrijwel de gehele dag. Gelukkig is er in het westen wel veel ruimte voor de zon. In het oosten, onder andere Steiermark en Oberösterreich, raakt het opnieuw bewolkter. Op beide dagen kan het hier ook wat licht sneeuwen. Grote verschillen dus tussen west en oost, maar ijzig koude lucht bereikt wel de gehele Alpen.


Na het weekend, maandag, wordt het nog kouder. Op de gletsjers en bergtoppen worden dit met afstand de koudste dagen van het seizoen. Het is zowel maandag als dinsdag overal vrij bewolkt en van tijd tot tijd valt er sneeuw. Op 2700 meter hoogte is het erg koud, overdag vriest het hier -22 graden. Goed inpakken dus. Tijdens de nachten is er kans op strenge vorst in de dalen.

Vanaf woensdag lijken de ruwe kantjes van de kou eraf te gaan. Het wordt geleidelijk zachter en de zon maakt ook meer kans. Maar het gevaar voor wisselvalliger weer schuilt ook.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Int2sportbrand banner januari 22 Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×