In Oostenrijk dreigt een watertekort te ontstaan
In In In Oostenrijk dreigt een watertekort te ontstaan
Onderzoekers waarschuwen voor drastische gevolgen van terugtrekkende gletsjers
Hoge temperaturen, weinig sneeuwval in combinatie met sterke straling leidden in 2022 tot een massale terugtrekking van de gletsjers. De gemiddelde temperatuur in heel Oostenrijk van plus 8,1 graden Celsius komt overeen met een afwijking van plus 2,3 graden ten opzichte van de referentieperiode 1961 tot 1990. Aan de andere kant viel er twaalf procent minder neerslag, terwijl ongeveer 1.750 uren zonneschijn resulteerden in een plus van 14 procent. Dit zijn enkele details uit het “Klimaatstatusrapport 2022”.
Het jaarverslag wordt opgesteld door het Climate Change Centre Austria (CCCA) in samenwerking met Geosphere Austria (voorheen ZAMG) en de University of Natural Resources and Life Sciences (Boku) namens het Klimaat- en Energiefonds en de deelstaten. “Het rapport maakt eens te meer duidelijk dat we elk jaar en op alle niveaus ambitieuze klimaatbescherming nodig hebben”, zei minister van Milieu Leonore Gewessler (Groenen) afgelopen vrijdag (12 mei 2023) in een uitzending van het Klimaat- en Energiefonds.
In de bergen was 2022 de vierde warmste zomer sinds het begin van de metingen; een dun sneeuwdek en grote hoeveelheden stof uit de Sahara zorgden voor een snelle smelting van de gletsjers. De Oostenrijkse gletsjers verloren in 2022 gemiddeld drie meter ijs, ongeveer twee keer zoveel als het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. De smeltende en dooiende permafrost leiden tot vallende rotsen, steen en modderstromen, waardoor het (ski)toerisme, de alpine infrastructuur en de veiligheid in het alpengebied in gevaar komen.
Waterschaarste
De krimpende gletsjers hebben ook impact op de waterkringloop, de biodiversiteit, de scheepvaart en de energie-industrie. Snelle aanpassingsmaatregelen, vooral op het gebied van waterbeheer, civiele bescherming en toerisme, zijn daarom noodzakelijk: “We moeten ervan uitgaan dat de gletsjers de komende 20 jaar halveren – welk scenario we ook aannemen.
We kunnen dat niet meer verhinderen, nu is het belangrijk om het totale verlies van gletsjers aan te pakken om de impact te minimaliseren”, aldus Herbert Formayer, wetenschappelijk directeur van het rapport en professor aan het Instituut voor Meteorologie en Klimatologie (Boku). “Na 2040 kan worden verwacht dat waterschaarste regionaal een toenemend probleem zal worden, vooral tijdens langere droge periodes in de zomer”, aldus het rapport.
Gemiddeld was 2022 na 2018 het op een na warmste jaar in Oostenrijk sinds het begin van de metingen in 1767, en het was soms zelfs het warmste jaar, vooral in het westen en zuiden. Half juli zorgde een hittegolf voor temperaturen tot 38 graden Celsius (Seibersdorf, Neder-Oostenrijk). In Wenen zorgde de hitte voor 300 reddingsoperaties per dag meer dan normaal. Zomer en herfst waren de vierde warmste seizoenen in de respectievelijke vergelijkingsreeksen, oktober was de warmste in de geschiedenis van metingen, waarin voor het eerst een zogenaamde tropische nacht werd geregistreerd.
Oost-west geweldige verschillen
De jaarlijkse som van de gemeten neerslag wordt geschat op ongeveer 940 mm in het Oostenrijkse gemiddelde gebied. Er is echter een extreme oost-west verschil, omdat het het minst regende en sneeuwde op de Neusiedlersee en in Marchfeld, waar in totaal slechts ongeveer 380 mm over het jaar viel. Aan de andere kant van het land, namelijk voor op grote hoogte in het Bregenzerwald, wordt uitgegaan tot circa 2.400 mm neerslag. Naast hitte en droogte werd het jaar gekenmerkt door enkele zware stormen met modderstromen en overstromingen.
Op 28 juni veroorzaakten zware stormen in Arriach en Treffen (Karinthië) de grootste overstroming in de afgelopen drie decennia en veroorzaakten schade en vernieling met een totale schade van ongeveer 100 miljoen euro in de landbouw. Terwijl in het westen (Rijndal) half augustus door extreem hevige regenval straten en gebouwen onder water kwamen te staan, veroorzaakte de aanhoudende droogte in het oosten lage waterstanden in meren en grondwater. De Neusiedlersee (Burgenland) bereikte het laagste waterpeil sinds 1965. De Zicksee, eveneens in Burgenland, droogde in 2022 volledig uit.
Op 18 augustus trok een onweersfront voor bij dat voor een rij onweersbuien zorgende in Neder-Karinthië, Stiermarken en delen van de Most en Waldviertel. Piekwinden tot 170 km/u (Lackenhof, Neder-Oostenrijk) veroorzaakten verwoestende schade en eisten vijf levens. Het jaar eindigde met een buitengewone warm weer in de laatste weken van December. De hoge temperaturen zorgden voor een aanzienlijk sneeuwgebrek in veel skigebieden. In sommige gebieden werden zomertoeristische aanbiedingen zoals zomerrodelbanen of liftritten voor wandelaars geopend, volgens het “Climate Status Report 2022”.
Wij zijn zeker geen ontkenners en weten wat er gebeurd. Als je het weer vergelijkt met de laatste 30 jaar dan kun je zeker een conclusie trekken maar gebeurtenissen die zich afspelen in 1 jaar dat is het WEER en geen KLIMAAT. Zo proberen wij dat toch wel wat uit elkaar te houden. Maar dat er wat gaande is dat is zeker niet nieuw dat was al bij de geboorte van de aarde het geval.
FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.
Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.
Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!