Inzettende zware sneeuwval vandaag

We starten de ochtend nog droog. Maar de lucht is al duidelijk koeler. Op 1500 meter is de temperatuur afgelopen nacht gedaald naar -3 á -4 graden. Echter staat er in de bergen een stormachtige wind.

Maar al snel raakt het bewolkt en volgt er vanuit Duitsland sneeuwval. Onder de 1000 meter kan de sneeuwval ook in de vorm van regen beginnen. In de staulagen kan het flink door sneeuwen. Samen met de stormachtige wind kunnen er blizzard taferelen ontstaan. Vanmiddag sneeuwt het tot in de lagere delen van Oostenrijk. Echter in het Zuiden blijft het droger.

Uiteindelijk valt er tot middernacht 10 tot 30 centimeter sneeuw bij. De grootste hoeveelheden worden momenteel berekend in Vorarlberg en het Salzburgerland. Later vannacht volgen er enkele opklaringen en kan het weer eens flink vriezen in de dalen.

Verwachting morgenmiddag rond 14:00 uur

Morgenochtend kunnen er nog een aantal sneeuwbuien tussen de Kitzbüheler Alpen en het Wienerwald vallen. Maar al snel lossen deze buien ook op en volgt er een zonnige middag. Morgenmiddag kunnen we het er even van nemen. Goed nieuws onder andere voor Ella die al een plaatje bij Sepp heeft gereserveerd. Tegen Ella en vele andere willen we zeggen: geniet van de zon morgenmiddag! Want de zon is deze maartmaand spaarzaam. Op 1500 meter blijft het enkele graden vriezen waardoor de pistes perfect zullen zijn. In de nacht naar woensdag raakt het nagenoeg opnieuw bewolkt.

Uiteindelijk volgt er woensdagochtend nieuwe sneeuwval op een koufront. De sneeuwgrens pendelt tussen de 600 en 1000 meter en is iets gestegen. Maar opzich is dit een prachtig niveau voor medio maart. De stormachtige wind (stoten tot 100km/u) blijft in de bergen wel hinderlijk. Het kan best zijn dat enkele skiliften gesloten blijven. Overdag blijven er sneeuwbuitjes en buien vallen. Geen grote hoeveelheden.

Donderdag volgt een warmtefront met inzettende sneeuwval. De modellen hebben moeite met de neerslaghoeveelheden. Mogelijk kan er wel 20 tot 30 centimeter vallen. Maar het Amerikaans model gelooft hier niet in en blijft bij een bescheiden 5 tot 10 centimeter.


Naar de vrijdag toe moet de sneeuwgrens uiteindelijk stijgen van 600 naar 1600 meter. Het is nog even afwachten hoe snel deze grens donderdag stijgt. Mogelijk blijft het onder de 1000 meter tot middernacht ook door sneeuwen. Dat zou natuurlijk gunstig zijn.

Vrijdag zitten we achter het warmtefront. Er staat veel wind en de wolkenvelden scheren letterlijk over de bergtoppen. Ook is het flink milder met in de diepere dalen 8 tot 14 graden. Het is dan wachten tot zondag als een nieuw koufront sneeuw brengt. Verder is er in detail nog veel onzekerheid.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...