Iron Man 70.3 Zell am See

Iron Man Zell am See
Iron Man 70.3 Zell am See.

Het middelpunt is het mooie meer van Zell am See en met de gletsjer van Kaprun op de achtergrond een mooiere decor voor het WK Iron Man 70.3 Zell am See kan je niet wensen. Dit allemaal is aankomend weekend de plek van Iron Man Zell am See. Het evenement wat zijn oorsprong heeft in Clearwater Florida VS in 2006 wat zijn vaste locatie was tot 2011 toen Henderson Nevada het overnam In 2013 en 2014 was Mont-Tremblant Quebec Canada de place to be. En dit jaar zet het evenement voor het eerst in hun bestaan voet op Europese bodem. Het wereldkampioenschap zal dit jaar gehouden worden in Zell am See.

De eerste edities werden dus voor het eerst georganiseerd in Clearwater Florida VS waarna men het circus verplaatste in 2011 naar Henderson Nevada VS en vervolgens in 2012 naar Las Vegas. De vorige twee edities werden in Mont-Tremblant Quebec Canada georganiseerd. En dus nu Zell am See.

Naast dat het wereldkampioenschap voor het eerst op Europese bodem gehouden wordt is het ook voor het eerst dat het evenement twee dagen duurt

Wat is het eigenlijk?

Iron Man 70.3 zoals het eigenlijk heet is een competitie bestaand uit meerdere races gedurende het seizoen waarbij meer dan 130.000 atleten van 18 tot 70+ zich in 85 evenementen door de hele wereld zich proberen te kwalificeren voor deze race. Uiteindelijk blijven er 1800 atleten over die gezamelijk 50 landen vertegenwoordigen in dit wereldkampioenschap.

De atleten die zich in eerdere edities hebben gekwalificeerd doen mee aan het WK die op zondag is terwijl de zaterdag de “normale” race is. Vooraf aan de start van de WK is er een kidsrun voor kinderen van 6 tm 15 jaar waarbij de afstand leeftijdsafhankelijk is. Voor vrouwen is er een speciale run van 4,2km.

De Iron Man 70.3 is eigenlijk een halve Iron Man waarbij elke afstand de helft is van de afstand bij een Iron Man. Tel je de afstanden in mijl bij elkaar op dan kom je uit op 70.3. De zwemafstand is 1,2 mijl, de loopafstand 13,1 mijl en men fietst 56 mijl.

Wat gaat men doen?

Men gaat 1,9km zwemmen in twee rechte stukken van 935m, dus 935m heen en weer dezelfde afstand terug. Daarna gaat men op de fiets waar een 90km parcours uitgezet is in de omgeving met een klim tot 1288m en snelle afdalingen en vlakke stukken. Als dit achter de rug is mag men nog even 21km hardlopen.

Overigens de enige echte Iron Man over de volledige afstand blijft op Hawaii. Het spektakel dat nu plaats gaat vinden in Zell am See had ook naar Nice kunnen gaan maar gelukkig heeft Zell am See dit evenement gewonnen.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...