John Bloemen in Serfaus Fiss Ladis

Different places, different Stories

We kregen 2 zeer uitgebreide reisverslagen van John Bloemen. John die met zijn familie al heel lang vaste gast was in Ellmau is toch ook eens in andere delen van Oostenrijk gaan kijken. Hieronder deel 1 van zijn reisverslag van de 1e week. Ga daar maar eens voor zitten.

John Bloemen

Je hebt mensen die jaar in, jaar uit hun vakantie vieren op dezelfde plaats, hetzelfde hotel/pension, en je hebt mensen die elk jaar weer voor een nieuw avontuur kiezen, en dus elk jaar ergens anders terecht komen. In principe mag men ons in de eerste categorie scharen. Voor de wintersport komen we al 20 jaar in Ellmau, en de laatste 7 zomervakanties verbleven we ook in het dorp aan de voet van de Wilder Kaiser.

De laatste 10 jaar steeds in dezelfde vakantiewoning (Boerenhof), tot de kerst van 2016, toen onze “trouwe” gastgever “ons”  appartement dubbel had geboekt en de stamgasten  maar iets anders moesten zoeken, ten faveure van ongetwijfeld beter betalende Duitse gasten. Evengoed werd er voor twee winters en een zomer andere accommodatie gevonden, maar het “gevoel” was weg. Een ander criterium was onze zoon, al 13, ook wel was uitgekeken op Ellmi’s Zauberwelt en al de andere speelgelegenheden op de bergen. Het blijft een probleem. Op vakantie met een puber. Herkenbaar? Uw ervaringen en tips  zijn meer dan welkom.  En moeders wou ook wel eens een weekje in een hotel, waar het  “Frühstück” in  buffetvorm in de ochtend klaar stond, in plaats van de Semmel zelf te beleggen met kaas en ham van de M-Preis. Dus voor het eerst twee bestemmingen in een vakantie.

Dus werd er gepland en gezocht en gevonden en uiteindelijk geboekt. De eerste week in een hotel in het voor ons onbekende Serfaus, de tweede week in een vakantiewoning in Naturns in Zuid Tirol, op een dik uur rijden van Serfaus, ook onbekend terrein.

Enfin de dag van vertrek naderde, en de route werd eens onder de loep genomen. Het liefst de Fernpass vermijden, dus gekozen voor een andere route, iets om maar minder kans op grote vertragingen. Deze voerde ons via de A61, via Hockenheim, Heilbronn, naar Stuttgart. Daar werd afgeweken van de
gebruikelijke route. We namen de afslag van de A81 naar Singen om uiteindelijk aan de oevers van de Bodensee uit te komen. En omdat we gewoon lekker op tijd waren vertrokken (06:30) kwamen zonder een minuut oponthoud door files aan bij de Bodensee. Door de drukte en wegwerkzaamheden ging het
daar wel wat trager, maar gezien de omgeving was dat geen straf. Tegen 14:00 uur stonden we aan de grens bij Bregenz. Daar werd een tussenstop gemaakt, getankt en vervolgens werd de reis via de Vorarlbergbundestrasse, Arlbergtunnel tot Serfaus voortgezet. Fris en fruitig kwamen we om 16:30 in ons hotel aan. De vakantie kon beginnen. Althans deel één.

Wat in het oog springt dat de verschillende dorpjes, Serfaus, Fiss, en Ladis een behoorlijk stuk uit elkaar liggen. Er verkeert een wandel bus (Gratis voor Sommercardhouders) en de drie dorpjes hebben allemaal een eigen karakter. Serfaus was rond 1900 slechts een dorpje met een paar boerderijen. Een deel  van deze boerderijen zijn nog te vinden, maar voor het overige is Serfaus een hoteldorp, weliswaar met Oostenrijke sfeer, maar ik miste een beetje de ziel in het dorpje. Fiss daartegen had wat weer charme, straalde wat meer het authentieke Tirol uit. Van de drie dorpen sloot Ladis ver uit het meest aan bij de voorstelling van een Tirools bergdorpje, met de oude burcht als blikvanger. Helaas alleen op woensdag met gids te bezoeken. In Ellmau pakten we s ‘avonds geregeld een terrasje. Dat misten we in Serfaus wel.

De burcht in Ladis

De burcht in Ladis

De vele wintersportliefhebber die jaarlijks in Serfaus neerstrijken wanen zich in het Walhalla. Zelfs in de zomer zijn de contouren van het immense gebied goed te herkennen. Maar in de zomer is het ook meer dan goed toeven op het plateau boven het Ober Inntal.  Ook in het gebied Serfaus-Fiss-Ladis is goed gekeken naar wat families met kinderen willen. Wandelen, spelen, zwemmen. Of toch wat meer spannende attracties zoals de Fisser Flieger, Fisser Flitzer of de Serfauser Sauser. Stuk voor stuk attracties die een meerwaarde geven aan de vakantie in Serfaus-Fiss-Ladis.  Het mooie van een vakantie is dat bij een verblijf in een van de drie dorpen je er meteen een gratis liftpas (De Sommercard) er bij krijgt waardoor je van, de in gebruik zijnde liften, gratis gebruik kunt maken.  Serfaus zelf is autoluw. Logeer je in het dorp zelf, dan mag je zonder problemen van en naar je onderkomen. In alle andere gevallen dien je de auto te parkeren op een van de grote parkeerplaatsen buiten het dorp en wacht een ondergronds treintje je op om je naar het punt te brengen waar de dalstations van de Komperdellbaan, de Alpkompfbahn zich bevinden en je naar het Murmliwasser en de Höghsee brengen waar een zich een waar paradijs ontvouwt voor haar (Jonge)bezoekers. In Fiss is de Möseralm waar nog meer vertier en speelplezier te vinden is, inclusief een rodelbaantje op echte sneeuw!. Ook bij +30 graden.  Vanuit Fiss kun je met de Schönjochbahn naar het Schönjoch. Via een mooie wandelroute kun je naar een panoramaplatform met een geweldig uitzicht over het Tiroolse berglandschap.

 

De Höghsee

De Höghsee

Ik kan hier nog pagina’s volschrijven over het “recreatiegebied” Voor meer informatie verwijs ik dan ook graag naar de website van Serfaus-Fiss-Ladis.  Maar wat zeker niet onvermeld mag blijven dat het steeds populairder wordende Downhill Biken hier met de grote D wordt geschreven. Diverse parcoursen voor BMX’ers zijn uitgezet door de bossen, voor elk niveau.  Deze biketrails zijn overal te vinden in Serfaus-Fiss-Ladis. En ook voor sportievelingen op hun mountainbikes kunnen, met of zonder motor op hun fiets accu, hier hun hart ophalen. Het dalstation van de Waldbahn in Fiss is het kloppend hart van het Bikepark.  Met de Sunliner gondel en paar minuutjes wandelen kom je makkelijk vanuit Serfaus naar Fiss.

Heb je een dagje geen zin in de bergen, dan kun je in Serfaus zelf de dag om krijgen in onder meer het openlucht zwembad Plattöll, of in de daarnaast gelegen Klettergarten; X-Trees. Voor alle niveaus, en zeker een aanrader.

Naast allemaal dit speel, fiets en overig vertier, is Serfaus een ultiem wandelgebied. De wandelroutes voeren tot bijna 3000 meter, over grindwegen, geitenpaadjes en soms door nog ruiger terrein. Ook hier voor de recreatieve wandelaar tot de geoefende hiker.  Ook zijn veel wandelroutes gethematiseerd waardoor ook de kinderen op een speelse manier aan het wandelen komen.  En mochten ze echt geen zin hebben in wandeltochten dan biedt de gratis Sommercard de mogelijkheid om boven op de Schönjoch in een speciaal voor hun gemaakte mijn lekker bezig te zijn met leeftijdsgenoten. Vader en moeder kunnen lekker op het terras genieten van het uitzicht onder het genot van lokale specialiteiten.

Serfaus Fiss Ladis Wandelen boven de 2500 meter

Serfaus Fiss Ladis Wandelen boven de 2500 meter

Dus er is meer dan genoeg te doen op het plateau boven het Oberinntal.  Maar het kan natuurlijk altijd  voorkomen dat je er eens uit wil. De omgeving van Serfaus biedt enkele leuke mogelijkheden voor een dagtrip.  Wij kozen voor een trip naar Samnaun en de Reschensee.

Op zo’n kleine 40 km van Serfaus ligt het Zwitserse Samnaun. De hemel voor taxfree shoppers, immers Samnaun is geheel omgeven door Oostenrijk en is sinds 1892 vrijgesteld van belasting.  In zo’n 50 winkels kan men terecht voor heel wat luxe zaken. Sterke drank, horloges en sieraden, tassen, parfum, rookwaren en kleding.  En aangezien er geen belasting op zit, een flink stuk goedkoper dan elders.
Maar let wel even op de vrijstelling, er zijn regels aan verbonden wat er per persoon de grens mee over mag. Toen wij terug kwamen stond er een strenge Oostenrijkse douanier die graag wilde weten wat wij “Von da Oben”  mee hadden genomen. Wellicht het belangrijkste argument om Samnaun even aan te doen. Zorg voor een lege tank. Een liter benzine koste er toen wij er waren € 1,05. Dat is nogal een verschil met de € 1,75 die hier grotendeels aan Mark Rutte en Cs moet worden afgedragen.

Samnaun

Samnaun

Het tweede deel van de dag hebben we benut om een kijkje te nemen bij de Reschensee. Hier lag vroeger het dorpje Graun. Het enige wat nog over is van Graun is de kerktoren die uit het meer rijst. In 1950 is het meer aangelegd en kwam Graun geheel onder water te staan, behalve dus de kerktoren. Verder kun je om en in de zee heerlijk recreëren. Zo zijn er met grote regelmaat Kitesurfers te bewonderen.  Wat minder bekend zijn de bronnen rondom het meer en de bergen daarom heen geboorteplek van de rivier de Etsch, in het Italiaans: Adige.  De Italiaanse naam voor Zuid Tirol : Alto-Adige. Het is maar een weetje. Op de achtergrond is er een magnifiek uitzicht op de gletsjers van de Ortlergruppe. Op de weg vanuit Serfaus richting Reschenpass passeer je nog Altfinstermünz . Een bezienswaardigheid uit de middeleeuwen, net zoals de Festung Nauders.

Festung Nauders, vlak achter Altfinstermünz

Festung Nauders, vlak achter Altfinstermünz


Reschensee met de kerktoren van Graun. Op de achtergrond de gletsjer van de Ortlergruppe

Reschensee met de kerktoren van Graun. Op de achtergrond de gletsjer van de Ortlergruppe

Verder ligt Innsbruck binnen bereik en dichterbij de Kaunertaler gletsjer, die zeker een bezoek waard is.

Samenvattend: Serfaus -Fiss-Ladis biedt voor elk wat wils. Gezinnen met kinderen komen hier volledig aan hun trekken, maar dat geldt ook voor wandelaars, fietsers en alle andere sportievelingen. Ook de omgeving nodigt zeker uit tot een mooie vakantie. Zoals gezegd, ik mis in Serfaus de gezelligheid
die ik in Ellmau wel tegenkom. Met name s ‘avonds is er vrij weinig te doen.  In vergelijk met Ellmau ligt het prijsniveau een stuk hoger, zowel wat eten als ook onderkomen betreft.  Evengoed kan ik niet oordelen hoe het elders is. Ik trek mijn vergelijk puur uit de ervaring van 20 jaar Ellmau en omgeving.
Wat overigens opviel was het grote aantal Orthodoxe Joden, veelal Zwitsers die in Serfaus hun vakantie vieren. Met hun traditionele kledij vallen ze op in de menigte, waar verrassend weinig Nederlands te horen was. Zwitsers waren er, als gevolg van de dure Franc wel goed vertegenwoordigd.

De machtige bergwereld van Serfaus

De machtige bergwereld van Serfaus

De eerste week was dan ook bijzonder geslaagd en we komen er zeker terug, zeker ook vanwege ons hotel, waar we heerlijk zijn verwend. De tweede week van onze zomervakantie lag een kleine 100 km verder. Voor het eerst hadden we gekozen uit twee verschillende plaatsen. We hadden geboekt in Zuid Tirol.  Een verslag die komt er aan dat wordt dan deel 2.

John heel leuk dat je zo’n uitgebreid verslag hebt gemaakt en we kijken al uit naar je deel 2.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...