Kabelbaan pionier Artur Doppelmayr overleden

Artur Doppelmayr

Kabelbaan pionier Artur Doppelmayr overleden

De afgelopen week was het alleen maar treurig nieuws, eerst het overlijden van Nicky Hayden. Toen het verschrikkelijk nieuws gisteren van een aanslag na het concert van Ariana Grande in Manchester  waarbij 22 mensen om het leven zijn gekomen en 59 gewond.

Vorige week kwam het nieuws dat kabelbaan pionier Artur Doppelmayr overleden is. Hij stierf op 94 jarige leeftijd. Een mooie leeftijd zeker als je kijkt hoe jong de 22 mensen in Manchester en Nicky Hayden zijn geworden.

Het treuren om de overledenen van Manchester zal er niet minder op worden. Maar toch willen we stil staan bij de man die met zijn bedrijf er voor gezorgd heeft dat menigeen comfortabel en snel naar de top van een berg werd gebracht.

Artur Doppelmayr is op 12 mei overleden.

Hij bouwde het familiebedrijf uit Wolfurt uit tot een wereldwijd merk, maar ook tot het leidende bedrijf als het gaat om kabelbanen. Het bedrijf zelf werd opgericht door Konrad Doppelmayr, in het begin richtte men zich op landbouw producten en het onderhoud en reparatie in de textielindustrie. Vanaf 1910 hield men zich bezig met liften. Pas nadat Emil Doppelmayr in het management kwam werd de eerste sleeplift gebouwd door Doppelmayr, dit was in Zürs am Arlberg in 1937.

Tussen 1938 en 1945 was de focus verlegt naar de defensie, deze werd pas in 1946 weer terug gefocust naar liften. De eerste mijlpaal van Doppelmayr werd in 1972 gevestigd, toen men de eerste afneembare gondel bouwde in Mellau.

Artur Doppelmayr werd geboren op 16 september 1922 in Dornbirn, studeerde in 1954 af als industrieel ingenieur in de machinebouw en trad een jaar later toe tot het familiebedrijf. In 1967 werd Artur eigenaar en enige bestuurder van het bedrijf, dit na het overlijden van zijn vader. Zijn zoon Michael nam het stokje over in 1992.

Terwijl zijn zoon de hoogste baas was trad Artur toe tot de raad van commissarissen van het bedrijf, maar moet zich in 2001 terugtrekken na een meningsverschil. De reden was een fusie met Garaventa een bedrijf uit Zwitserland. Naast zijn functie bij Doppelmayr betrad hij ook andere functies. Zo zat hij oa in de raad van commissarissen van de bank van Tirol en Vorarlberg.

Tot voor kort bezat Artur Doppelmayr nog maar 10% van de aandelen in Doppelmayr Holding.

Het bedrijf die zijn opa heeft opgericht is onder zijn leiding een wereldspeler geworden. De volgende keer dat je in een lift sta of zit kijk eens naar de techniek er achter.

Summittravel728x90

 

Chaletsplus

 

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...