Kaiserwetter geen vuiltje aan de lucht komende week

Dachstein februari 2019

Kaiserwetter, geen vuiltje aan de lucht de komende week. Net zoals in februari 2019 toen ik een bijzonder mooie ervaring had en een FANtastische ballontocht mocht maken boven Salzburgerland / Filzmoos. Toentertijd was het volledig onbewolkt en kneiter koud. Maar wat een ervaring. En de komende week is het idem dito in de Alpen. Fraai Kaiserwetter. Wellicht dinsdag een band met bewolking maar de zon overheerst!

De uitgangssituatie is als volgt: Een groot Europees hogedrukgebied overheerst de weerkarten.  Hierdoor is er vrijwel geen bewolking en neerslag is in geen velden of wegen te bekennen. Blauwe lucht overheerst en in samenspraak met het witte goud zijn dat de perfecte wintersport omstandigheden.

De warmere lucht wordt aan de westkant van het hoog richting Groot Brittanië en Scandinavië gepompt en de koude lucht wordt aan de oostkant richting de Balkan getransporteerd. De westelijke Alpen liggen dan ook in de warme sector vandaag en in Oostenrijk blijft het koud. In het oosten kunnen nog wat wolkenvelden overtrekken die wellicht nog een sneeuwbui eruit kunnen persen. En het blijft de hele dag vriezen maar de noordelijke wind speelt ook nog een rol. In de bergen blijft het streng vriezen.

Op zondag kantelt het hoog een beetje en wordt er wat zachtere lucht richting de Oostenrijkse Alpen getransporteeerd. Niks om je zorgen over te maken want de dauwpunten blijven aanmerkelijk laag. De temperatuur in het westen gaat op 1500 meter naar +2°C en in het oosten blijft het vriezen op die hoogte. Maar met dauwpunt temperaturen van -20°C zal er geen smelt optreden. Hooguit zal er wat sublimatie zijn. (door de droge lucht gaat sneeuw van vast vorm rechtstreeks naar gas – bij + dauwpunt temperaturen + T2M boven 0 is er smelt. Van vast naar vlioeibaar. Die fase wordt dus overgeslagen waardoor geen pap op de pistes) De pistes blijven dus in FANtastische staat.

En op de 850 HPA kaart is goed te zien dat de temperatuur in het oosten van de Alpen lager ligt dan in het westen. Voor Oostenrijk dus uitermate gunstig. Genieten is het toverwoord!

En de bewolking? : Nah jah….. zeg nu zelf….. de bewoling in het oosten is niet om over naar huis te schrijven en verwaarloosbaar. En op maandag plakken we er nog zo’n dag aan vast. Kaiserwetter en een iets oplopende temperatuur. Maar ook nu geldt: de zon heeft weinig tot geen kracht en de dauwpunten blijven laag.

Pas op dinsdag voorzie ik wat bewolking voor de oostelijke Alpen omdat dan een zwakke storing dwars door het hogedrukgebied kan trekken. Het stelt allemaal niks voor. Neerslag zal het niet geven, alleen wat wolkenflarden in het oosten. Het westen blijft zo goed als zonnig.

De neerslag wordt onder invloed van de hoge druk richting Tsjechië weggedrukt.

En wat is de trend? Kaiserwetter in het kwadraat. Het cirkeltje op de x-as is op dinsdag de storing die voor bewolking zorgt. Voor de rest geen enkel neerslag signaal. In het nieuwe jaar wellicht dan wat verzachting. Maar dat is pas volgend jaar 😉

Filzmoos

Dus komende week wordt het wellicht net zo fraai als in februari 2019 toen ik met de zon in de rug deze geweldige foto kon schieten van de schaduw van de ballon waar in ik zweefde. Onvergetelijk!

Fijn weekend

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...