Kaiserwetter in het Skicircus

Skicircus Saalbach vanaf de Kohlkmais

De eerste vakantieweek is op de helft en wat een week is dit geworden kaiserwetter in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. De vakantiegangers hebben tot nu toe alleen maar zon gehad en ondanks dat de temperaturen te hoog waren bleven de pistes FANtastisch… maar er is nog wat.

Menigeen zal het beamen ondanks dat de temperaturen te hoog waren, bleven de pistes FANtastisch goed. We lezen veel dat mensen bang zijn voor volgende week wanneer de tweede vakantieweek is. Maar wees gerust de hoeveelheid sneeuw dat er in Oostenrijk is gevallen zal niet in een week tijd smelten.

Waarom smelt sneeuw niet

Waarom de sneeuw niet zo hard smelt met deze temperaturen heeft een aantal redenen, kaiserswetter is niet alleen geweldig maar heeft ook een voordeel. Onze collega’s van wintersport.nl hebben hier een mooi artikel over gemaakt. Het heeft te maken met een aantal factoren. Zo zorgt kaiserwetter ervoor dat het sneeuwdek heel veel warmte kwijt kan, dit door uitstraling. Hierdoor smelt de sneeuw niet zo snel en zal het in de nacht als het vriest snel opvriezen. Ook is de kracht van de zon nog niet zo sterk, wel zullen de zuid- en zuidwesthellingen eerder smelten omdat de zon hier het hardst op straalt. De hellingen op het oosten of noorden daar zal de sneeuw amper smelten. En de dikke laag sneeuw wat in december en januari was gevallen heeft een voordeel. Gaat er de komende tijd geen sneeuw meer vallen dan wordt deze door het smelt-dooiproces compacter en zal minder gevoelig worden voor wisselingen in temperaturen en van de zon. Ook kan oude sneeuw de warmte beter verdragen, de boosdoener is de hoeveelheid lucht in de sneeuw en het contactoppervlak van de sneeuwkristallen.

Dus meer lucht is meer gevoeliger voor warmte, hoe compacter des te minder gevoeliger voor de warmte.

Meer leuke informatie is hier te lezen.

Saalbach by night

Kaiserwetter in het Skicircus

Ondanks alles was het echt FANtastisch, de pistes bleven tot het eind gewoon perfect, natuurlijk waren er een hoop bulten maar het was de afgelopen dagen ook heel druk. Maar de pistes bleven goed begaanbaar en zelfs tot het einde van de dag bleef dit. We lezen op allerlei pagina’s op Facebook dat mensen bezorgt zijn, en deze bezorgdheid is begrijpelijk. Volgende week zullen wederom een hoop Nederlanders richting de Alpen gaan en zijn bang dat het eventueel wandelen wordt. Wij zitten in de Kitzbüheler Alpen en weten daarom ook hoe het er uitziet. Mensen maak je geen zorgen.

We kunnen jullie gerust stellen, deze week en ook volgende week zal het FANtastisch blijven en worden. Ondanks dat er op vrijdag sneeuw en wat regen kan vallen, zoals te lezen is in ons weerbericht. Het wordt gewoon genieten, hopelijk zullen de foto’s dit bewijzen. Allen de afgelopen dagen genomen in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...